Bobilturen til Kjerag: Du kan rekke det!

Sommersesongen er avgjort over, men en høsttur til kjempen innerst i Lysefjorden kan avgjort anbefales. Spesielt egnet er kombinasjonen Kjerag og bobiltur.

av | okt 5, 2022

Og bare så det er sagt: Du trenger ikke å gå ut på bolten for å ha en fin fjelltur på Kjerag-platået. 

Med bil er det to måter å komme til parkeringen på Øygardstølen, som danner utgangspunktet for den korteste gåturen til Kjerag: Ferge inn Lysefjorden, og kjøreturen derfra og opp hårnålsvingene, eller fra Sirdal over Lysevegen. 

Lysefjordfergen

I «alle» år har det vært to ferger på Lysefjorden sommerstid. Den ordinære rutebåten, som utgjør fast transport året rundt, samt «turistferga.» De siste årene har turistferga hatt dårlig kapasitet, og gitt et lite tilfredsstillende tilbud. Den er uansett ferdig for i år. Hva som skjer neste år, er fortsatt uavklart. Men fra sommeren 2024 er håpet å ha et nytt samband, tilrettelagt for besøkende, beboere og andre. 

Kjøreturen fra Lysebotn til parkeringen på Øygardstølen er svingete og bratt, og avgjort ikke for pyser.

Skal du til Kjerag i år kan du kjøre over Lyseheiene fra Sirdal, eller benytte den ordinære rutebåten på Lysefjorden. Den har begrenset plass, men billetter bestilles på forhånd, så da slipper du i det minste å kjøre en bomtur! Billetter for bobil på rutebåten/hurtigferga på Lysefjorden bestiller du her.

Gåturen til Kjerag

Kjeragfjellet er det høyeste partiet i Lysefjorden. Turen fra parkeringen på Øygardstølen er 11 kilometer, og har total høydeforskjell på 750 meter. Sommerstid er det fullt mulig å gå opp lettkledd og uten utstyr. Tar du turen om høsten må du ha med varme, vind- og vanntette klær, med ekstra mat og drikke. 

Hvor lang tid tar turen fra parkeringen på Øygardstølen til Kjerag? Det handler om hvilke form en er i, hvor fort en ønsker å gå, hvor mange bilder og stopp en vil ha på veien og om vær- og føreforhold, bokstavelig talt. Den offisielle anbefalingen er å planlegge for en dagstur. Tenk at du vil bruke 5 – 6 timer tur/ retur for å få en trivelig tur i fjellet langs Lysefjorden.

Parkering for Kjerag

Parkeringsplassen på Øygardstølen driftes av Lysefjorden Utvikling. Denne er tilrettelagt for 400 biler og har egen seksjon for bobilparkering. Parkeringsavgiften går til vedlikehold av området, og til å lønne vertskapet på parkeringsplassen. Vertskapet har stor betydning for sikkerheten i området, og anbefalingene du får fra dem bør følges. 

Den første delen av stien går opp et bratt fjell, hvor det er hengt opp kjetting til å holde seg i. Kjettingen tas normalt ned i slutten av oktober. Da er Kjeragsesongen over for året. Sesongen starter igjen når Lyseveien blir brøytet, normalt i første halvdel av mai. Men det kommer helt an på hvor mye snø som ligger i fjellene. 

Fricamp gjerne

Det er rikelig plass til bobiler på parkeringen på Øygardstøl, men ikke lov å parkere for natten. Det er heller ikke lov å parkere for natten på parkeringen til Prekestolen, på den andre siden av fjorden. Dette handler i stor grad om at virksomheten som etablerer og drifter parkeringen har behov for inntekten. I tillegg er det behov for plassene, i hvert fall i sesong. Uansett er det triveligere å fricampe i fjellet. Da kan en også breie seg litt mer utenfor bobilen. 

Kjører du over fjellet er det enkelt å bruke kartet på forhånd. Se etter stikkveier til siden, så finner du fort et godt sted å stå for en natt eller to!

Det er ikke slik at en MÅ ut på Kjæragbolten selv om en tar fotturen til Kjerag. Platået kan også nytes ovenfra!

Bobiler velkomne

Lysefjorden Utvikling AS skal delta i utviklingen av reiselivsnæringen i og rundt Lysefjorden og har sin hovedoppgave innen infrastruktur, næringsutvikling og vertskap. De melder om at besøket i sommer har vært svært godt. For både Kjerag og Prekestolen sammenligner en besøkstallet mot rekordåret 2019. Blant trendene er at det har vært mye bobilturister på besøk i Lysefjorden-området i år.

– Vi registrerer et godt besøk av både ordinære bobiler og ombygde biler som benyttes til overnatting. Det er litt spennende. De som besøker området med de ombygde bilene er gjerne unge mennesker som har en genuin interesse for det vi har å tilby i Ytre Ryfylke og området rundt Lysefjorden, beskriver administrerende direktør i Lysefjorden Utvikling og Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold. 

Han understreker at alle er velkomne til området, og at de som verter verdsetter den hyggelige økning i besøk av bobilturister. 

– Nå ser vi at bobilturister gjerne blir litt lengre i området. Jeg føler at det har blitt litt mer til at folk slår seg mer til ro. Vi får forespørsler fra bobilbesøkende om at de leter etter flere ting å gjøre i området, og vi vil gjerne tipse dem om alt de kan få oppleve når de er her, forteller Helge Kjellevold. 

Lyseveien fra Sirdal til Øygardstølen har flere fristende plasser for fricamping.

Frister det å lese mer?

Bobilturen anbefaler også en høsttur til Hjelmeland. Der er det en ny spennende utvikling innen sider-produksjon. 

Bobilbasecamp har også besøkt Kjerag-plattået (selvfølgelig!) og laget en god tur-beskrivelse.

På Lysefjorden Utviklings hjemmeside er mye praktisk informasjon for alle som besøker Lysefjorden, Kjerag og Prekestolen.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.

For bobilturistenes beste!

For bobilturistenes beste!

Grunnleggerne av Nortrip gleder seg til å ta imot deltakere til en inspirasjonskonferanse i Grimstad! Målet er å sammen videreutvikle det unike besøk-konseptet. Det er Grimstad-baserte Nortrip som skal arrangere denne første inspirasjonssamling i Norge. De to siste...