Vi benyttet oss av gårdens gjestfrihet en natt. Som Nortrippere sto vi på en av gårdens tre avsatte bobilplasser under bobilturen, hvor målet var å oppleve brearmene i nasjonalparken Jotunheimen.
På gammel grunn
Signe Aabrekk begynte å selge matvarer produsert på gården på begynnelsen av 1990-tallet. Derfra bygde det på seg med overnattingstilbu og hjemmebakt fra gårdens gamle bakstekjeller.
I 2021 ble sønnen Sindre Aabrekk Nortrip-vert. Det er han som driver gården nå. Han er melkebonde, har om lag 40 vinterforede sauer og tar ut tømmer vinterstid. Moren hans, Signe, baker fortsatt. Nå i et stort kjøkken i nybygget fra 2005, som står der den gamle driftsbygningen sto. Murene fra 1895 er bevart og stemningen fin.
Var velkomne
Aarbrekk Gard serverer middag på bestilling til selskap, overnattingsgjester og andre. Korona-sommrene har vært hektiske. Hele området, allerede fra Stryn og innover mot Loen, er det tett i tett med turister. Innover Olden-dalen er det overveldende med besøkende på alle campingplassene, og det fricampes på hver ledig plass.
På Aarbrekk Gard har det vært så travelt at Signe ikke lenger rekker å bake, men hun hadde rukket å plukke rips før vi kom. Innehaverne av Aarbrekke Gard er opptatt av tradisjonsmat, lokale produkt, gode smaker og gjestfrihet. Det siste fortalte de ikke, det opplevde vi.
Det er en rekke overnattingsmuligheter i dalen. Vi satte pris på å stå et sted vi visste vi var velkomne, og hvor det var enkel tilgang til et godt måltid mat.
Enkel app
Nortrip er den norske varianten av et Europeisk overnattingskonsept for bobil. Kjøp av Nortrip-guiden gir tilgang til overnatting hos verter, på sikt forhåpentligvis over hele landet. Konseptet med opplevelser kombinert med bobilparkering startet i Frankrike i 1993. I 2015 fant det veien til Sverige, før Danmark kom etter i 2018. I 2021 åpnet konseptet i Norge.
Vi parkerte ved vegen. Beskrivelsen ligger lett tilgjengelig på Nortrips app, som også har lenke til gårdens hjemmeside.
Kortreist og hjemmelaget
Måltidet hadde vi reservert på forhånd. Vi lot Signe bestemme maten, men ba om lokalt produkt. Det ble kje-nakke. Kje-kjøttet kommer fra en nabogård, og Signe har vokst opp med geiteproduksjon. Hun hadde langtidsstekt maten vår ved lav varme.
Kje-kjøttet var smakfullt, rikelig, og så vel tilberedt at det datt fra hverandre. Tilbehøret var poteter og en frisk, smakfull salat. Nydelig. Til dessert serverte hun nyplukkede rips med vaniljekrem. Bærene hadde Signe plukket mens en sønnesønn passet gårdsutsalget tidligere på dagen.
Til maten drakk vi øl fra et lokalt bryggeri. Sinde har allerede byggeriutstyr til privat bruk. Går alt som planlagt blir det servering av egenbrygget øl på Aarbrekk Gard neste sommer, målet er også å få salgsbevilgning. I så fall blir det enda mer å få kjøpt i gårdsbutikken på Aarbrekk Gard.
Deler opplevelser
Sindre Aabrekke overtok gårdsdriften for flere år siden, og har allerede mange jern i ilden. Turstien til Brenndalsbreen går over tunet hans, gården har gårdsbutikk og overnattingsgjester hele sommeren.
– Hvorfor er du Nordtripvert i tillegg?
– Det er jo en ny ting av året, så jeg vet ikke helt hvordan konseptet blir. Men det er et bra tiltak av de som har etablert Nortrip og de gjestene vi til nå har hatt gjennom det har vært fantastiske. Det har vært virkelig hyggelige folk, lette å prate med og en suveren opplevelse å ha besøk av. Når du møter slike, blir dagen mye bedre, svarer han.
Vi forstår på verten at det også finnes gjester som kan trappe en for krefter. Da er det godt med besøkende som gir påfyll.
0 kommentarer