Å klargjøre bobilen for vinterlagring

Hvordan bør bobilen klargjøres før vinterlagring? Bør jeg gjøre noe med bobilen gjennom vinteren, selv om den ikke brukes? Dette er to klassiske årstidstema, selv nå når værmeldingen varsler sommerlig temperaturer i november …

av | nov 12, 2022

Foto hovedbilde: Einar Iversen.

Stikkord for vinterlagring av bobilen er: Dekk, batteri, tekstiler, vann, fukt, frost, mat og mus, med mer. 

Mange har stålkontroll på vinterforberedelser. Samtidig: Vi har mange ferske bobileiere, særlig de siste årene har markedet vokst. Så til glede spesielt for dere som er ny i bobilverden: Her er en enkel vinter-veiledning for deg!

Bobilturens tips for vinterturer med bobil finner du her.

Bobilene er laget for å brukes året rundt. Men det er like viktig å beskytte mot frost og annet selv om du ikke setter bilen til vinterlagring,

Varierende temperatur

Redaksjonen i Bobilturen ble anbefalt å snakke med Karl Richard Hansen om vinterforberedelser. Han er selger hos Ferda Ålgård. Mannen kommer fra Bergen og har bodd i ytre strøk i Rogaland hele sitt voksne liv.

– Før vi starter: Hva vet du om vinter?

Han ler lett. 

– Vår vestlandsvinter er ikke typisk norsk vintervær. Det er helt riktig. Men her på Skurve er det faktisk forholdsvis vinterlig, selv om vi bare ligger noe høyere enn Ålgård. Vi har kjøretøyene våre stående ute og da er vinterklargjøring veldig viktig. Hvis vi ikke passer på, får det fort konsekvenser, som ødelagte vannkraner og så videre, svarer han. 

Det er vel også slik at tørre og stabile vintre er bedre for det meste som står ute, fremfor vestlandsvintre hvor det er vått og surt, og nesten sommervarmt, om hverandre et halvt år i strekk. Det gir blant annet kondens, og kondens = unødig fukt i bilen. La oss starte der.

Kondens og luftavfukting

Store temperatursvingninger gir kondensproblem. Unngå at det er for tett bak og under madrasser og innredningsputer. Det forebygger jordslag. Karl Richard Hansen ber deg i tillegg være oppmerksom på gardiner og fuk.

– Mange lar blendingsgardinene i bobilen være nede hele vinteren. Det hindrer innsikt, og er forståelig. Men mellom vinduene og gardinene dannes en luftlomme. Med store temperaturforandringer dannes det overraskende mye unødig kondens der. I tillegg vil fjæren i mekanismen til blendingsgardinene over tid blir slakkere, forklarer han. 

Blendingsgardin er altså også et tema for vinterlagringen.

Vær obs på at det kan dannes kondens mellom vinduene og blendingsgardinene i bobilen hvis temperaturendringene er hyppige og store.

Ta vare på dekkene

Mens vi er inne på luft. Fyll dekkene opp til maks, anbefaler den erfarne bobil-mannen. Maks-trykket varierer fra bil til bil. Sjekk servicemanualen din. 

– Hvis en bobil blir står lenge på slappe dekk, dannes en flate. Står du lenge nok, risikerer du at dekkene aldri blir runde igjen. Da får du ujevnheter og vibrasjoner når du kjører, forklarer han. 

Står bilen på asfalt, hardpakket grus eller lignende, trenger ikke dekkene annet underlag. Men står du parkert på mykt underlag, bør du kjøre dekkene opp på matter eller klosser. 

I tillegg bør du starte opp motoren og flytte litt på bilen, selv når den ikke er i bruk. Spesielt aktuelt er dette når bilen står på ujevn grunn. 

NB: Fuktboller!

På markedet finnes diverse produkt som fanger opp fukten i bobilen. Hvis du velger å bruke en fuktbolle, og setter den i vasken, så sett den gjerne i en litt større beholder. 

– Står den i vasken og du flytter på bilen, skal det ingenting til før du glemmer bollen. Om bollen velter og gelegreiene kommer ut, vil det tære på metallet, advarer selgeren.   

Bilen er laget for å stå ute!

Ved å kjøre den opp på niveleringsklosser fremme slik at bilen heller litt, renner nedbøren av. Det forenkler renholdet til våren… 😊

Mat og mus

Karl Richard Hansen advarer også mot mat i bobilen vinteren over. Står bilen uten strøm, må kjøleskap og fryser tømmes. Rengjør de godt og la dørene stå litt på gløtt. Gå også gjennom kjøkkenskuffer og lagerplasser, og rydd inn alt som kan friste mus.

– Mus trenger inn gjennom minimale åpninger. Jeg vet ikke om det er sant eller ei, men det sies at det er museår i år. Vi har opplevd at kunder har hatt biler på vinterlagtingsplass, og har valgt å flytte de opp til oss.

– Hva skal vi gjøre da?

– I tillegg til å fjerne alt av mat som kan friste, kan du putte stålull inn i spillvannsrør og tette åpninger så godt det lar seg gjøre. Jeg vet at noen lar bilen stå i spesielle kasser, men jeg vet ærlig talt ikke hvor effektivt de er. Mus er ekstremt fleksible. Jeg har også hørt at folk som har satt ut musejagere, likevel har fått mus i bilen. 

Ferda Ålgård merker en endring de siste årene. Bobilsesongen utvides. Bruken blir lengre og lengre ut over vinteren. – Vi selger flere vinterdekk, og det er flere som bruker bobilene som helårsbiler, forteller Karl Richard Hansen.

Laget for å stå ute

– Noe mer? 

– Ja, når du en gang iblant starter bilen vinterstid, kan du med fordel ta deg enn titt rundt i bilen. Er det mus der, vil de nok gjemme seg før du ser de. Men en visuell kontroll under puter og i skap, er en god regel. 

– Noen velger å dekke bobilen med presenning om vinteren. Hva mener du om det?

– Tidligere var det gjerne mer vanlig med trekk på bilene vinterstid. I den grad folk gjør det nå, er det helst hvis bilen står under trær, for å beskytte taket mot sevje, eller lignende. Men det er rart det der. Campingvogner står i fjellet året rundt, med to meter snø på taket vinterstid. Og så skal en plutselig pakke inn bobilene. De er laget for på stå ute hele året, svarer han, før han kommer med et faglig råd: 

– Skal du først dekke til bobilen, må du bruke et egnet trekk, fremfor en tett presenning. Hvis bobilen skal pakkes inn må det være med noe som «puster», og som er godt nok festet. Hvis trekket beveger seg i vind, oppstår skader. Vi selger trekk, men det går ekstremt få. 

1 – 9 tips fra Ferda!

1: Oljeskift! Gammel olje inneholder syrer og slagg som kan tære på gods og lagre. Derfor er det viktig å utføre oljeskift før bobilen settes bort for vinteren. Da slipper du også å tenke på det til våren. 

2: Fyll dieseltanken! Da unngår du kondens.

3: Batteriene kan stå kaldt, men det beste er om bilen står til ladning. Hvis ikke, skal hovedstrømbryteren slås av/klemmene tas av.

4: Vannet må ut! Tøm alle tanker, åpne alle kraner og la de stå åpne. Tøm gjerne vannrørene med luften fra en vanlig ballong. Du kan også bruke trykkluft, men en oppblåst ballong som settes over tuten er et godt tips. Da får du et jevnt, ikke for høyt, trykk med luft inn i røret.  

Dette kan du også lese om her (lenke til vinterbruk av bobilen-artikkelen)

5: Tøm og vask toalett-tanken. Det kan være lurt å smøre gummipakningen så den holder seg bedre. 

6: Lister og låser: Sjekk og smør alle låser og gummilister på luker, dører og vinduer. Det er med på å holde fukten ute.

7: Gass og slanger: Sjekk at det er god utlufting i gassrommet. Sjekk slangene for å se om de begynner å morkne, og at koplinger er tette. Sjekk dato- stemplingen på slangen. Den skal ikke være eldre enn tre år. 

Her er en flott Ferdavideo med god beskrivelse av ni vintertips.

Hjelpesenteret til Ferda har også gode svar.

Ferdas avdeling på Ålgård har satt av 14 bobilplaser, som kunder kan leie for vinterlagring. Der står de uten tilkobling til strøm, men kundene har lett tilgang til bilen og ellers alle andre fasiliteter.

Alle bilder: Ferda og Bobilturen.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

1 kommentar

  1. Geir Hansen

    Dette med ballong, hvordan gjøres det egentlig? Finnes det en video? Har forsøkt med giftfri frostvæske, men tanken får en smal av det som det ikke er så lett å bli kvitt.

    Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.

For bobilturistenes beste!

For bobilturistenes beste!

Grunnleggerne av Nortrip gleder seg til å ta imot deltakere til en inspirasjonskonferanse i Grimstad! Målet er å sammen videreutvikle det unike besøk-konseptet. Det er Grimstad-baserte Nortrip som skal arrangere denne første inspirasjonssamling i Norge. De to siste...