Besøk gjerne bølgekraftverket!

Har du lyst, har du lov til å besøke bølgekraftverket i Øygarden kommune. Men vær forsiktig og parker for all del i le!

av | jan 30, 2022

Bølgetittere, værentusiaster, fotografer og folk på tur oppsøker av mange gode grunner det forlatte bølgekraftverket på Toftestallen på Kalvøyna. Stedet gir en formidabel opplevelse av hav, himmel og krefter, selv i strålende sommervær.  

Søylene i bakkant er en del av konstruksjonen for kjørebrua, som bølgene rev i småstykker.

Fascinerende fortelling om bølgekraft

Etter noen døgn med mye vind er bølgene spektakulære her ute. Det var disse kreftene bølgekraftverkene etter planen skulle omdanne til elektrisk strøm. Slik gikk det ikke.

Ingeniørene som prosjekterte anleggene undervurderte vinden, havet og været fullstendig. Få år etter åpningen ble anlegget knust av bølgene. 

Tilkomsten til selve øya er via en bru, som ble fullstendig ødelagt av en storm. Men i godt vær er det fortsatt mulig å forsere den til fots, for folk uten høydeskrekk. 

En speilblank dag er det vanskelig å forestille seg at havet har revet i stykker kjørebroen.

Historien helt kort: Det dreier seg om to ulike anlegg, etablert av selskapene Kværner Brug og Norwave. De ble åpnet i 1985 og stengt i 1991. Begge anleggene fremstår fortsatt som imponerende byggverk.

Enkel tilkomst til bølgekraftverket.

Selve gåturen og næreste parkering er fint beskrevet på ut.no Turen er lett å gå, men vær obs på den ødelagte kjørebruen. Den er smal, og farlig i dårlig vær. 

I denne artikkelen beskriver NRK hvordan ingen vil ta ansvar for det havarerte prosjektet, som en gang var blant de mest ambisiøse kraftprosjektene i Norge.

Ifølge Wikipedia har bølgekraftverket i den senere tid fått kulturminnestatus. Her kan du lese at bølgekraftverket i 2021 var en del av en arkitektoppgave og vant en arkitektpris for en plan om å etablere et besøkssenter, nytt bølgekraftverk og utkikkspunk.

Ytterst mot havet er dette formidable hullet som skulle bidra til å hente ut energi fra havet. Det er skremmende nok selv ved blikkstille sjø … Vil du se litt av bølgene, så kan du jo klikke deg inn på youtubelinken under.

Bobilparkering ved fjorden

Nærmeste bobilparkering, Hjeltefjorden Fjordpark, er under 10 minutters kjøring unna. Den ligger skjermet til, er fint tilrettelagt av Øygarden kommune og har 12 plasser med strøm lett tilgjengelig. Mot betaling får en tilgang til toaletter og dusj i servicebygget, som ligger sentralt i fjordparken. Ved den nedre bobilparkeringen er det også tømmestasjon for septik og gråvann, samt mulighet for å fylle ferskvann. 

Også Bobilplassen har en fin beskrivelse av bobilparkeringen ved Hjeltefjorden.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobiltur på vei mot Kjerag

Bobiltur på vei mot Kjerag

Kjerag, majesteten i Lysefjorden, er et stadig mer populært reisemål. «Kan jeg kjøre hårnålsvingene med bobil» og «kan jeg overnatte med bobil i Lysebotn?»
Svaret er ja til begge deler. Det er også mulighet for trivelige stopp på veien, for eksempel hos landets beste gårdsbutikk: Nortrip-vert og Hanen-medlem, Dirdalstraen Gardsutsalg.

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.