Besøk gjerne bølgekraftverket!

Har du lyst, har du lov til å besøke bølgekraftverket i Øygarden kommune. Men vær forsiktig og parker for all del i le!

av | jan 30, 2022

Bølgetittere, værentusiaster, fotografer og folk på tur oppsøker av mange gode grunner det forlatte bølgekraftverket på Toftestallen på Kalvøyna. Stedet gir en formidabel opplevelse av hav, himmel og krefter, selv i strålende sommervær.  

Søylene i bakkant er en del av konstruksjonen for kjørebrua, som bølgene rev i småstykker.

Fascinerende fortelling om bølgekraft

Etter noen døgn med mye vind er bølgene spektakulære her ute. Det var disse kreftene bølgekraftverkene etter planen skulle omdanne til elektrisk strøm. Slik gikk det ikke.

Ingeniørene som prosjekterte anleggene undervurderte vinden, havet og været fullstendig. Få år etter åpningen ble anlegget knust av bølgene. 

Tilkomsten til selve øya er via en bru, som ble fullstendig ødelagt av en storm. Men i godt vær er det fortsatt mulig å forsere den til fots, for folk uten høydeskrekk. 

En speilblank dag er det vanskelig å forestille seg at havet har revet i stykker kjørebroen.

Historien helt kort: Det dreier seg om to ulike anlegg, etablert av selskapene Kværner Brug og Norwave. De ble åpnet i 1985 og stengt i 1991. Begge anleggene fremstår fortsatt som imponerende byggverk.

Enkel tilkomst til bølgekraftverket.

Selve gåturen og næreste parkering er fint beskrevet på ut.no Turen er lett å gå, men vær obs på den ødelagte kjørebruen. Den er smal, og farlig i dårlig vær. 

I denne artikkelen beskriver NRK hvordan ingen vil ta ansvar for det havarerte prosjektet, som en gang var blant de mest ambisiøse kraftprosjektene i Norge.

Ifølge Wikipedia har bølgekraftverket i den senere tid fått kulturminnestatus. Her kan du lese at bølgekraftverket i 2021 var en del av en arkitektoppgave og vant en arkitektpris for en plan om å etablere et besøkssenter, nytt bølgekraftverk og utkikkspunk.

Ytterst mot havet er dette formidable hullet som skulle bidra til å hente ut energi fra havet. Det er skremmende nok selv ved blikkstille sjø … Vil du se litt av bølgene, så kan du jo klikke deg inn på youtubelinken under.

Bobilparkering ved fjorden

Nærmeste bobilparkering, Hjeltefjorden Fjordpark, er under 10 minutters kjøring unna. Den ligger skjermet til, er fint tilrettelagt av Øygarden kommune og har 12 plasser med strøm lett tilgjengelig. Mot betaling får en tilgang til toaletter og dusj i servicebygget, som ligger sentralt i fjordparken. Ved den nedre bobilparkeringen er det også tømmestasjon for septik og gråvann, samt mulighet for å fylle ferskvann. 

Også Bobilplassen har en fin beskrivelse av bobilparkeringen ved Hjeltefjorden.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bildet er fra Songesand halvvegs inn Lysefjorden. Herfra kan du se det meste av fjorden. Har du tenkt deg til Lysefjorden i Ryfylke/Rogaland? Det er fullt mulig å kjøre ned hårnålsvingene fra Øygardstølen til Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Det er fullt mulig å...

Enkel vask av bobilen!

Enkel vask av bobilen!

Hvordan vaske bobilen ren på en enkel måte, uten masse unødige kjemikalier i hele bilen? Det fikk vi svaret på her!

Ferda inviterer til åpent hus!

Ferda inviterer til åpent hus!

Bobilforhandleren, med avdelinger over hele landet, har fått inn flere nyheter og har gode tilbud på demomodeller. Det blir langåpent, pølseservering, og butikkene som bugner av nyheter. Det var kø da Ferdas nordligste avdeling åpnet dørene til sitt nye senter i...