EU-kontroll av bobilen

Hvert annet år er det inn i garasjen for EU-kontrollen igjen ... Vi forteller hva som venter deg der, og deler tips fra verkstedet om hva du selv kan gjøre før kontrollen.

av | mar 31, 2022

Den erfarne fagmannen hos Sola Bobil gav oss også anbefalinger for å forebygge de kostbare overraskelsene. Men først til innholdet: EU-kontrollen består av en trafikksikkerhetsdel og en miljødel. 

To hovedfaktorer

– På sikkerhetsdelen sjekker jeg bremser, lys, sikt, sikkerhetsseler, at setene er faste og at bilen er generelt trygg. Miljøbiten handler mye om veskelekkasjer. Jeg kontrollerer om bilen har oljelekkasje og nivået på bremsevesken. Det med bremseveske handler jo også om sikkerheten. Så måler jeg avgassene, det mange kaller eksosen. Jeg sjekker at de er innenfor de nivåene de skal være, og at bilen ikke slipper ut ulovlige nivå av avgasser, beskriver Bjørn Vidar Fotland. 

Han er mekaniker og teknisk ansvarlig på bilverkstedet til Sola Bobil, som er et stort verksted i nasjonal sammenheng.

Bjørn Vidar Fotland er mekaniker og teknisk ansvarlig på bilverkstedet til Sola Bobil. Han har arbeidet med bobiler i 5 – 6 år, og med bil i 20

Noen gjengangerproblem

Før kontrollen inne i verkstedet, kjører han en runde med bobilen. Da sørger han for å få tatt noen gode svinger, for å høre at hjulene ikke tar borti. Han hører på hjullagrene, lytter etter ulyder generelt og gjør seg en oppfatning av bilen. På vei inn i verkstedet gjennomfører han en bremsetest, først fremme og så bak. Målet er å kontrollere at bilen har tilstrekkelig bremsekraft og at den ikke bremser skjevt. 

– Hva pleier du å finne på EU-kontrollene?

– Det går en del på utslitte bremser, dårlig parkbrems og rust på bremserør. Dette er biler som står en del, og da kan ting feste seg. Så kan det være problemer med hjuloppheng, men det ser vi ikke så mye på bobiler, forklarer mekanikeren hos Sola Bobil. 

Kommer du med en godt voksen bobil, er det som regel noe å finne på EU-kontrollen, forteller mekanikkeren.

Mekanikerens tips

Lys som ikke virker, er en gjenganger. Bjørn Vidar Fotland anbefaler bobileiere å selv sjekke lysene ved jevne mellomrom. Det er det penger å spare på i lengden.

– Har du noen andre tips til EU-kontrollen?

– Ja, legg frem papirene på bilen, brannslukningsapparat og vest. I en stor bil er det mange steder å gjemme slikt. Det er ikke sikkert at det eierne opplever som en ideell oppbevaringsplass, er et sted mekanikeren vil finne på å lete, svarer mannen med et smil. 

Ta vare på bobilen

Hans erfaring er at de fleste bobileiere har en følelse av den tekniske standen på bilen, selv om det nok også hender at noen kan bli litt overrasket når de får resultatet.

– Bobiler kan bli ganske gamle og fortsatt være i god stand. Hvis du passer på bobilen din, kan du ha gleden av den lenge.

– Hva anbefaler du i så måte?

– En årlig fuktkontrol,l og service det året du ikke har EU-kontroll, er bra. Da får du tatt det som oppstår, før det utvikler seg til kostbare affærer, anbefaler den teknisk ansvarlig på bilverkstedet til Sola Bobil.

Bjørn Vidar Fotland setter pris på å arbeide med bobiler. – Det er litt andre regler, litt mer innhold og litt mer variasjon enn vanlig personbil, forteller han. 

For ordens skyld: Ingen fra Bobilturens redaksjon deltok under selve kontrollen på verkstedet. Intervju og foto ble gjennomført før og etter EU-kontrollen.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.

For bobilturistenes beste!

For bobilturistenes beste!

Grunnleggerne av Nortrip gleder seg til å ta imot deltakere til en inspirasjonskonferanse i Grimstad! Målet er å sammen videreutvikle det unike besøk-konseptet. Det er Grimstad-baserte Nortrip som skal arrangere denne første inspirasjonssamling i Norge. De to siste...