Gassfilter og sikkerhet i bobilen

Ny eller gammel bobilbruker? Her kommer Bobilturens (v)årlige gassartikkel: Hvorfor bør det være gassfilter i bobilen?

av | mai 13, 2023

På bildet vasker Enjo-forhandler Anne Mai Neumann gasskomfyren i bobilen etter alle kunstens regler. Det kan du lese om i en annen artikkel. Denne handler om gassfilter og sikkerhet på bobilturen.

I vår artikkel Gasstest – en rimelig investering var temaet: Hvorfor bør gassanlegget i bobilen testes? Nå er temaet: Det er ikke vann i propanen, men den kan inneholde olje. Derfor bør du installere gassfilter. 

Innholdet i artikkelen bygger på innspill fra Johan Langfeldt. Han er selv bobilsjåfør, har vært faglærer i gassteknikk og har i tillegg undervis hos NCB i temaet gass i fritidskjøretøy i 7 – 8 år.

Varmeanlegget, kjøleskapet og koketoppene i bobilene har fjærbelastede sikkerhetsinnretninger som må kontrolleres, men bilen bør likevel ha gassfilter.

Olje i propanen

– Det er vanlig å tro at gassfilter monteres for å fjerne vann fra propanen i gassflaskene. Det er ikke riktig. Det er svært lite vann i propanen, mindre en 3 PPM (parts pr.million) Produsentene selv oppgir mengde til; ikke påviselig når den forlater raffineriet. Det som er et problem, er at propanen kan inneholde olje, innleder han.

Denne tyntflytende propanoljen kan skape problemer for, ja nettopp, for bobilbrukere! Mer om det senere. 

Fagmannen forklarer at forekomst av olje i propanen skyldes at gassen enten kommer fra utvinning av naturgass, fra gassfelt, eller fra oljefelt i Nordsjøen. Dette er grunnen til at vi bør installere gassfiltere i gassanleggene på bobiler og campingvogner.

Det er livsfarlig når sikkerheten rundt gassinnretningene ikke fungerer. Illustrasjonsbilde fra et vel vedlikeholdt gass-skap.

Tetter deler i gassanlegget

– Tidvis diskuteres det om dette å montere slike filtre, med skifte av filterinsatser, og om det egentlig er nødvendig. Mitt svar er alltid; jo bygg inn filtre og bruk dem som en sikkerhet. Det er nemlig slik at avhengig av leverandørene, så kan man tilfeldigvis få en gassflaske med gass, som inneholder tyntflytende propanolje. Den vil spre seg i anlegget om den ikke filtreres vekk, understreker mannen med bakgrunn som faglærer i gassteknikk. 

Tyntflytende olje fra propanen vil kunne tette de finere delene av gass-anlegget i bobilen, som rør, regulator og kjøleskapets gassdyse.
– Hvorfor vil oljen kunne tette gassdysen i kjøleskapet? Jo for det er så lite forbruk av gass der. Hastigheten gjør at olja griser til gass- dysa, og for at den legger seg der.

Avstand fra flamme til gass

Johan Langfeldt er selv bobilsjåfør og har vært faglærer i gassteknikk.

Johan Langfeldt, som selv er glad i bobillivet, har også et sikkerhetstips om lengden på gass-slangen, til Bobilturens lesere: I regelverket for boliger er det begrensinger på hvor lang gass-slangen kan være. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) beskriver ifølge ham at i boligen skal en gass-slange, til for eksempel grillen, være 1,5 meter. Men det er andre regler for bobiler og campingvogner.

– I fritidskjøretøy hvor det er mye som er brennbart og lett antennelig, er det ikke bare tillatt med gass-slanger på 2,5 meter, men ønskelig for å få størst mulig avstand til dette brennbare. Det vil si at en kan avvike fra regelen som er knyttet til bolig.  Poenget er å få størst mulig avstand, i fra f.eks en grill vil varmen kan gå i alle retninger, og vi skal passe på hva de varmer opp. Det er veldig greit å ha stor avstand fra grillen både på og til gass, om det er mulig, sier han med alvor.

Fornøyd pensjonist

Selv er Langfeldt og kona nylig kommet tilbake fra Spania, hvor de har tilbragt det meste av vinteren. 

– Etter at jeg ble pensjonist bor vi i Spania fra august, så er vi hjemom i jula, før vi reiser ned igjen. Jeg reiser sammen med min elskede kone. Jeg sørger for at vi kommer frem, og hun sørger for trivsel og at vi har mat og drikke underveis og når vi er vel fremme, beskriver han fornøyd.

Ble du fristet til å lese om Enjoforhandlerens tips til miljøvennlig og enkel vask av bobilen? Den artikkelen finner du her!

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Gunvors råd til bobilturen

Gunvors råd til bobilturen

Denne artikkelen ble første gang publisert sommeren 2021, men temaet er fortsatt høyaktuelt: Hva er Gunvor A. Alverns råd til nye bobileiere?  – Gjør det enkelt, tenk gjenbruk og finn ut av hvordan DU vil ha det på bobilturen, svarer den erfarne bobilentusiasten.   ...

Lettere bobil etter vårryddingen

Lettere bobil etter vårryddingen

Om ikke annet kan det være smart å få ut slikt som i hovedsak bør være med vinterstid, og få inn vår- og sommerutstyret. Litt av alt En av fordelene med bobil er at bilen blir «et hus på hjul.» I bilen kan vi ha med alt vi trenger og ønsker. Både for å spise, sove og...

EU-kontroll av bobilen

EU-kontroll av bobilen

Den erfarne fagmannen hos Sola Bobil gav oss også anbefalinger for å forebygge de kostbare overraskelsene. Men først til innholdet: EU-kontrollen består av en trafikksikkerhetsdel og en miljødel.  To hovedfaktorer – På sikkerhetsdelen sjekker jeg bremser, lys,...