Gunvors råd til bobilturen

I 2001 kjøpte Gunvor og Tor Alvern sin første bobil, fem år senere etablerte de Abobil, som nå er Stavanger-distriktets største bobilsenter. I 15 år har hun solgt fritid og glede til folk.

av | apr 11, 2024

Denne artikkelen ble første gang publisert sommeren 2021, men temaet er fortsatt høyaktuelt: Hva er Gunvor A. Alverns råd til nye bobileiere? 

– Gjør det enkelt, tenk gjenbruk og finn ut av hvordan DU vil ha det på bobilturen, svarer den erfarne bobilentusiasten.   

Hun og hennes mann startet campinglivet med tre uker bryllupsreise i campingvogn, i 1995. 
– Da hadde vi aldri vært borti dette før, men det var virkelig gøy! sier Gunvor.  Året etter kjøpte paret en Caravelle, som de først reiste i. Senere, da de i 2001 var blitt 33 år, kjøpte de sin første bobil.

Nå når de reiser uten barn, tar paret med to gode stoler og et lite bord, som de bruker når de sitter ute og ser på livet på kveldstid. Ei koselig lykt til bordet er og kjekt å ha.

– Da jobbet Tor hos Volkswagen. Vi valgte en Westfalia med hevetak, beskriver hun. 

Med de to barna, født i 1996 og -98, kjørte paret på utallige bobilturer. Først ble bilen utvidet med tilpasset telt, senere kjøpte de større bil.

Tenk på barna

– Vi har fricampet mye, blant annet til Seljord. Vi har også reist mye sammen med familien. Det var gøy for barna å få være på lange turer med søskenbarn i samme alder, forteller Gunvor. 

De har blant annet vært begeistret for å campe på steder i tilknytning til opplevelsestilbud for barna, som badeland, Langedrag – og Løveparken i Danmark.

– Det å få kjøre med bobil i Løveparken var gøy, selv da barna var blitt ganske store. Med bobil kan en bo mange steder, men det er viktig å finne noe som er kjekt for den yngre garden, anbefaler den erfarne kvinnen. 

 

Gunvor A. Alvern skiller mellom «må ha» og «kjekt å ha» på bobilturen. Ikke ta med mer enn nødvendig. En flerfunksjonelle grill er fornuftig.

Tenk gjenbruk 

Når hun selger utstyr til nye bobileiere, ber Gunvor dem om først å se gjennom skuffer og skap. 

– Vi har som regel dobbelt opp av alt. Det er ikke nødvendig å kjøpe nytt, selv om bilen er ny. På komfyren er det sjelden plass til mer enn tre gryter. Da trenger du ikke fire. Glass i ulike farger er smart, da blander en ikke glass og slipper å ha med mer enn ett til hver. 

Hun anbefaler også produkter som kan brukes til mer enn én ting. Dype suppeskåler egner seg også til smågodt og nøtter, for eksempel. 

Tenk vekt

Av vekthensyn oppfordrer hun kundene til å være forsiktig med hva de tar med.

– Finn ut hva din familie trenger på turene og velg lette produkter. Det er nok med en god stol per voksen, barn kan godt ha lettere stoler, som også koster mindre. Barna sitter sjelden ned uansett, forteller hun av erfaring. 

Porselensservice, vanlige gryter og bestikk veier mye. Her kan en spare på vekten ved å investere i utstyr tilpasset bobilturen. Hun anbefaler griller som også kan brukes til å steke på, så slippe en å steke egg og bacon i bilen. Nå når de kun er to voksne i bilen har de en liten grill, som kun bruker en liten gassflaske. Det er effektivt og tar liten plass.

I Norge må en ha med vinterklær, men ut over det forsøker paret å ta med minst mulig tøy. Selv har de gjerne med seg en sidevegg, for å få litt le.

Omnia-former er svært populært. Tenk flerbruk tipser Gunvor. Muffinsformen egner seg utmerket til porsjonsomeletter.

Tenk miljø

– Du trenger to gryter og en stekepanne. Ikke tenk store gryter, fordi det er billigere å kjøpe et sett. Det skal være plass til grytene på komfyren også, minner Gunvor hos Abobil om. 

Engangsbestikk og tallerkener forsøker de å unngå så godt de kan. En tallerken som er brukt til frokost kan tørkes godt av, og benyttes igjen. 

Det blir for dyrt å spise ute hver dag. Tenk enkel mat og restemat. Ha med beholdere til å oppbevare matrester i, og bruk restene til neste måltid. Avfall kan sorteres også på bobilturen.

Sikkerhet og gjenbruk i ett! Dette barnesetet til å feste i en voksenstol, vokser med barna.

Tre tips til bobilturen: 

  1. En elektrisk stekepanne kan være godt å ha, når det ikke er lov å grille ute. 
  2. Klesvasken kan tas i en liten bøtte med vann i og lokk på, som står i dusjen. Det holder lenge til vask av truser og sokker, spesielt med barn i bobilen.
  3. Med varmt vann på termos er du alltid klar til å servere en kopp kaffe. Nydelig å ha på lur når dere er kommet frem. 

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Lettere bobil etter vårryddingen

Lettere bobil etter vårryddingen

Om ikke annet kan det være smart å få ut slikt som i hovedsak bør være med vinterstid, og få inn vår- og sommerutstyret. Litt av alt En av fordelene med bobil er at bilen blir «et hus på hjul.» I bilen kan vi ha med alt vi trenger og ønsker. Både for å spise, sove og...

Gassfilter og sikkerhet i bobilen

Gassfilter og sikkerhet i bobilen

På bildet vasker Enjo-forhandler Anne Mai Neumann gasskomfyren i bobilen etter alle kunstens regler. Det kan du lese om i en annen artikkel. Denne handler om gassfilter og sikkerhet på bobilturen. I vår artikkel Gasstest – en rimelig investering var temaet: Hvorfor...

EU-kontroll av bobilen

EU-kontroll av bobilen

Den erfarne fagmannen hos Sola Bobil gav oss også anbefalinger for å forebygge de kostbare overraskelsene. Men først til innholdet: EU-kontrollen består av en trafikksikkerhetsdel og en miljødel.  To hovedfaktorer – På sikkerhetsdelen sjekker jeg bremser, lys,...