Hvis bobilturen er innom Måløy

Har du vært i en butikk, en handlegate eller et kjøpesenter og tenkt at dette – det kunne vært hvor som helst - her er det INGENTING som ikke finnes så å si over alt? Det har vi. Mange ganger. Derfor sitter vi igjen med sterke minner fra handlegata i Måløy etter fjorårets bobiltur.

av | jan 14, 2022

Bildet er av den hyggelige unge mannen som med et forsiktig bank på bobildøren ved ca. stå-opp-tid hilste oss velkommen til Måløy og ønsket oss et godt opphold. Samtidig bød han på ferskt bakverk og en pose informasjon.

Naturen ved Måløy er ubeskrivelig vakker. Området byr i tillegg på historiske elementer fra kystkulturen, som bør oppleves om mulighetene er der. Men det som varmet under besøket vårt var menneskene vi møtte.

Vel tatt i mot

Selvfølgelig har folk i servicenæringen gode grunner til å være vennlige, men menneskene vi møtte i Måløy bød på seg selv på en måte en sjelden opplever. I tillegg har byen et lite knippe butikker, og blant dem butikker som skiller seg ut.

Redaksjonen har vært i Måløy før. Det er beskrevet i artikkelen Bobilturen med to døgn i Måløy. På sensommerturen 2021 ville vi snakke med menneskene bak fiskerestauranten Havfruen, Kaibutikken med så-å-si-ALT og konsept-butikken Bekka. Vi klarte det, nesten … 

Bobilparkeringen i småbåthavna har bragt turister som gir seg tid til byen, og besøkende året rundt.
Bobilparkeringen i småbåthavna har bragt turister som gir seg tid til byen, og besøkende året rundt.

Fikk Havfruen på kjøpet

Som i fjor sto vi på bobilparkeringen ved kaien, midt i sentrum. Den er romslig, med tydelig markering av parkeringsplassene. Servicebygget og strømuttak er vel lagt til rette, og wifi er lett tilgjengelig. Utsikten er upåklagelig, og nærheten til sentrum er – vel – dette er sentrum.

Havfruen en sensommerdag 2021. Nå er restauranten utvidet, med stort overdekket sitteområde og enda bedre opplevelser å by på.

Måløy sentrum har ikke mange spisesteder, men Havfruen er virkelig verdt et besøk – og flere. I fjor gledet den smilende jenta bak Havfrue-disken oss ved å foreslå at hun kunne skjære opp brødet for oss, da vi kom for å kjøpe ferskt gjærbakst til frokost. I år kom vi tilbake for middag, og en prat.

Innehaver og allsidige Margrethe Gangsøy ved disken i Havfruen. Hun holder åpent fra frokost til leggetid.

Margrethe Gangsøy har drevet fiskerestauranten i to år. Hun er seksbarnsmor og innehaver av bakeriet tvers over sundet, som hun har drevet i snart ni år. For noen år siden var hun på utkikk etter et større kjøkken, for produksjon av catering- og selskapsmat. Så fikk hun restauranten i tillegg.

 – Den forrige eieren ringte meg og spurte om jeg ville overta. Egentlig passet det veldig godt, forteller hun.

Da Gangsøy overtok var restauranten et lite, hvitmalt rom, med et stort kjøkken til. Hun pusset opp, leverte til catering og selskap, og da korona kom fikk hun også lunch-bestillinger i fanget. 

Lærer underveis

Restauranten har åpent fra frokost til folk skal i seng. Likevel har den trivelige seksbarnsmoren kapasitet til å boble over av nye ideer. Resultatet er blant annet en fin, variert meny og en solid utvidelse. Bedre plass måtte til, så populær som Havfruen er blitt. 

På menyen er frokost, lunsj og knallgod middag med dessert. Havfruen selger skalldyr og fersk fisk fra fiskedisken, samt vegetarmat og glutenfrie alternativ.

– Hadde du erfaring fra restaurantbransjen da du startet?

– Nei …, jeg hadde ikke det. Men vi har greit oss fint, og kunne ha gjort det bedre, svarer hun og smiler i sensommersolaen. 

Så forteller Grethe Gangsøy om forbedringer og utvidelser som skal gjennomføres, og hva gjestene kan vente seg til neste sesong. 

Strategien for 2022 er blant annet solide og smakfulle fiskeretter for folk flest, servert i et nybygg som blir stilfullt innredet. Det er så vi gleder oss til besøket allerede.

Med åpne armer

Mellom bobilparkeringen i båthavnen og Havfruen passerer du Kaibutikken i Måløy, en utstyrsbutikk som rommer så mye at vi denne gangen rett og slett ikke lyktes i å finne innehaveren. Men bare så det er sagt: Er du innom Måløy, så stikk innom Kaibutikken, og trenger du noe så er sjansen stor for å finne det der!

Like bortenfor er Jernia Brunsvik. Opprinnelsen var jernvarebutikken Brunsviks Eft AS, etablert i 1918. Godt og vel 100 år senere blir vi hils hjertelig velkommen inn av Tor Brunsvik. Selv om butikken er medlem i en kjede, er den privateid og selvstyrt.

For vår del var vi på utkikk etter en sammenleggbar, plassbesparende kurv til bobilen da vi stakk innom butikken. Tor Brunsvik hadde ikke akkurat den varianten vi var ute etter, men tok likevel imot oss på beste vis. 

– Ja, det skulle bare mangle, sier mannen med et smil. 

– Det er kjekt å få besøk. Jeg liker å få folk til Måløy og å fortelle om alt vi har her. Mange vet hva de ønsker å besøke, men det er også mange som ikke kjenner området godt nok, og da kan jeg få forklare hva de bør se, beskriver Brunsvik.  

Det viser seg at Tor Brunsvik er tredje generasjon, og faren til mannen som nå er daglig leder i Jernia Brunsvik, Mats Brunsvik. 

Mens faren bød på lokalkunnskap forsøkte sønnen, Mats Brunsvik, å selge oss en grill. I Jernia-butikken i Måløy får du både jernvarer og turbeskrivelser.

I løpet av våren flytter butikken tvers over veien. Kommer du til Måløy til sommeren får du oppleve butikken i ny drakt, men helt sikkert med samme gamle service. Hils gjerne fra oss i Bobilturen.no! 

Historien bak butikken

Bekka kan lett bli en favorittbutikk for feriegaver. Vi benyttet like gjerne anledningen til også å handle julegaver, da vi først var innom en annen variant av butikken-som-har-det-meste. Hos Bekka finner du vesker og reiseutstyr, gaver og interiør, parfymeri og smykker, samt mer av den etter hvert kjent Måløy-åpenheten. 

Siri Myrestrand  sammen med en kunde sommeren 2021.

Siri Myrestrand er innehaver av Bekka. Hun overtok driften etter sin mor, som på sin side overtok Bekka for 55 år siden.

– Men hvem er Bekka? 
– Butikken er Bekka og skal alltid være Bekka. Den ble etablert før krigen, av Rebekka Rasmussen. Hun bodde i huset og leide hos oss, svarer Siri Myrestrand. 

Selv bor Siri i huset tvers over veien, hun bor så nære jobben sin at hun har tatt seg selv i å gå til butikken med tøflene på!

Opprinnelig var det fire butikker i huset: Bekka, en kolonial, et bakeri og gardinbutikk. Med tiden har Bekka utvidet litt etter litt og nå er det Bekka i hele etasjen.

– Konseptet er det samme nå, som da butikken var liten. Bekka skal være noe unik, vi skal være oss selv og drive som vi aalltid har gjort. Det vil si, opprinnelig var det leketøy i tillegg, men det har jeg gitt meg med, forteller Siri Myrestrand.

Bobilparkeringen ble etablert for få år siden og er besøkt året rundt. Den ligger midt i sentrum, er stille og trivelig.

Hun setter pris på bobilparkeringen og båthavnen i sentrum. Den bidrar til mer besøk i Måløy, og mer norske turister. ­

– Det er gøy, for de gir seg tid. Bobiturister er hyggelige gjester, og bobilsesongen langt fra over med sommeren. Sesongen starter før påske, så snart det begynner å lysne om kveldene og det er hyggelig! 

Her er en lenke til beskrivelse av bobilparkeringen i Måløy.

Foruten god servise og hyggelige handleopplevelse, er Måløy et paradis for alle som leter etter natur og fotomotiv.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobiltur på vei mot Kjerag

Bobiltur på vei mot Kjerag

Kjerag, majesteten i Lysefjorden, er et stadig mer populært reisemål. «Kan jeg kjøre hårnålsvingene med bobil» og «kan jeg overnatte med bobil i Lysebotn?»
Svaret er ja til begge deler. Det er også mulighet for trivelige stopp på veien, for eksempel hos landets beste gårdsbutikk: Nortrip-vert og Hanen-medlem, Dirdalstraen Gardsutsalg.

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.