Småperler i Ryfylkebyen!

Prekestol-byen Jørpeland i Ryfylke har blitt populær også blant bobilbesøkende. Møt ordføreren, restaurantinnehaveren og iskremselgeren som frister stadig flere til besøk!

av | jul 9, 2021

Stadig flere norske byer legger til rette for bobilparkering sentralt, gjerne ved gjestebrygga. I Jørpeland ligger parkeringen usedvanlig idyllisk der elva møter fjorden, med enestående utsikt. Her er det lunt og solrikt, her er ny bystrand med en splitter ny vanntrampoline og like ved den en stor gress-slette opp mot spisestedet Villa Rosehagen.

Bobilparkeringen på Jørpeland er av gode grunner blitt et populært reisemål.

Bobilparkeringen er utvidet til 27 plasser. I år har kommunen i tillegg opparbeidet nye sandvollyballbaner like ved.

Gåavstand til Prekestolen

Ordfører Irene Heng Lauvsnes har vært en sterk pådriver for den positive utviklingen. 

Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes.

– For meg er Jørpeland en perle, som ennå ikke er helt oppdaget, sier hun. 
– Jeg drømmer om å ha liv i Vågen hele året, både for innbyggere og turister. Vi har en trivelig handelsnæring, mye kulturhistorie og gåavstand direkte fra Vågen til Prekestolen! forteller hun ivrig.

For folk flest er kanskje gåturen fra parkeringsplassen til Prekestolen lang nok. I så fall kan de ta buss, som går flere ganger til dagen, fra sentrum og prekestolparkeringen. 

Frister med mer

Bystranden har vanntrampoline og sandvollyballbaner. Foto: Strand kommune.

Kommunen arbeider aktivt for å ta godt vare på bobil- og båtturisme ved å skape trivelige arenaer og legge til rette for gode tilbud.

– Vi skal gjøre Jørpeland til en inngangsport for aktiviteter som stisykling, kajakk, fresbeegolf, vannaktiviteter, kort- og langturer og lignende beskriver ordføreren ivrig.

Går det som hun håper, blir det tilrettelagt for flere aktiviteter og spisesteder, nisjebutikker og lokalmatprodusenter. 

I finværet er det et yrende folkeliv ved havnen i Jørpeland. Foto: Elin Moen Karlsen.

Villa å bli glad i 

Villa Rosehagen, spisestedet en kort spasertur fra bobilparkeringen på Jørpeland, trekker allerede gjester fra fjern og nær, takket være Sonja Marie Hargaut.
Hun har drevet spisestedet i det ærverdige bygget Rosehagen siden midten juli 2017. Da var det egentlig gitt opp av alle andre.

Villa Rosehagen, i bakgrunnen, er en ærverdig bygning med en fantastisk historie og en enestående rosehage. Foto: Privat.

Kjøkkenet i Villa Rosehagen serverer fristende små og store retter fra ni til ni. Spisestedet er kjent for sine trivelige lokaler innendørs, stor uteservering, selskapslokaler og den trivelige, lille gavebutikken.

– Dette skal være huset og hagen med det rare i. Et av mine mål er at gjestene våre skal oppleve at det er litt spennende å komme tilbake hit, forteller innehaveren.  

Frokost til bobilfolket

– Hva er din motivasjon for å stå på som du gjør?
– Rosehagen var egentlig gitt opp. Jeg liker å hente opp noe som ikke fungerer og få det til å blomstre.

Det er fantastisk hvordan kommunen har lagt til rette for gjestene her i Jørpeland. Bobilparkeringen og båthavnen er blitt så koselig, og det er kjekt å ta imot gjestene fra frokost til kvelds.

– Kommer folk virkelig til frokost også?

– Å ja! Vi serverer frokost til alt fra lokalbefolkningen som kommer med barna sine, til bobilfolk og båtturister! Det er kjempehyggelig, stråler hun.

Sonja Marie Hargaut er kjent for å stå på sent og tidlig. Foto: Privat.

Is og lokalsjokolade

Innehaveren av Lysefjorden Sjokolade isbar, på torget i Jørpeland, fremsnakker også bobilturismen og satsingen i Vågen. June etablerte først Lysefjorden sjokolade i Eieane ved Lysefjorden, så den populære iskrembaren. Først tok lokalbefolkningen imot tilbudet med åpne armer, nå kommer kunder kjørende fra Stavanger-siden for å kjøpe is hos June. Da er det lett å forstå at folk tar spaserturen opp fra bobilparkeringen ved havna. 

Frister med mer!

– Vi setter virkelig pris på turistene, det er trivelige folk som skaper liv i sentrum. Jeg synes også bobilparkeringen i Vågen er blitt veldig fin. Det skjer jo ikke så mye i sentrum når butikkene stenger. Derfor har vi valgt å ha lengre åpningstider. Det er så koselig når gjester rusler rundt i sentrum og kommer innom for å kjøpe seg is, beskriver June.   

Isbaren er åpen også i ruskevær og regn, med mindre det blåser så kraftig at det er fare for at kiosken blåser vekk. 
– Vi forstår jo at det ikke alltid frister med iskrem i trist vær og regn. Derfor har vi begynt å selge doughnuts fra onsdag til lørdag, frister hun. 

I sommer har Jørpeland, ifølge lokalavisen Strandbuen, vært landets ledende konsertby! Foto: Elin Moen Karlsen.


Bobilplassen.no har god oversikt over bobilplasser, bobilparkering, tømmestasjon og mye annet. Gå dit for informasjon om bobilparkeringen og tømming på Jørpeland.


Tips: Villa Rosehagen og Lysefjorden Sjokolade isbar har fine Facebook-sider. Du finner dem der. Jørpeland har også, av alle ting, usedvanlig gode kebab-restauranter og Ryfylke bakeri & konditori, like ved flaskebutikken opp bakken og til høgre, er nesten et must.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

For bobilturistenes beste!

For bobilturistenes beste!

Grunnleggerne av Nortrip gleder seg til å ta imot deltakere til en inspirasjonskonferanse i Grimstad! Målet er å sammen videreutvikle det unike besøk-konseptet. Det er Grimstad-baserte Nortrip som skal arrangere denne første inspirasjonssamling i Norge. De to siste...

Fire bobilturtips til fridagene!

Fire bobilturtips til fridagene!

Hovedbildet har redaksjonen fått låne fra Galleri Cylindra, i Sykkylven, som du kan lese om i denne artikkelen.   Bobilturens redaksjon har tittet på muligheter for Nortrip-besøk i det sentrale østlandsområdet: Elin's drøm, i Møre og Romsdal: Galleri Cylindra, i...

Hjelmeland naturligvis

Hjelmeland naturligvis

I Hjelmeland finner du kulturlandskap, godt turterreng, ferske, smakfulle råvarer og god drikke. Besøk Hjelmeland på bobilturen, naturligvis!