Enkel vask av bobilen!

Det er MYE kjekkere å bruke bobilen enn å vaske den, samtidig er det trivelig å være i en nyvasket bobil ... Enjo er en enkel og miljøvennlig måte å rengjøre boligen på, det ville vært deilig om det også virker i bobilen!

av | apr 27, 2023

Til glede for nye lesere. Dette er en artikkel fra Bobilturens arkiv, om et evig aktuelt tema: Innvendig rengjøring av bobilen, fortrinnsvis på en enkel måte!

Enjo er rengjøring uten masse spray-flasker med ulike kjemikalier. Rengjøringen skjer i all hovedsak med fiberkluter og vann.

Bobilturens redaksjon utfordret Enjo forhandler Anne Mai Neumann. Hun er ei sosial, entusiastisk, erfaren og fremfor alt ærlig dame. Ville hun vaske salongen og kjøkkenet i en bobil for oss, for å gi oss anledning til å teste ut om Enjo egner seg også i bobilen?

Ja! Det ville hun!

Vann og klut mot baconfett

Med Enjo rengjør en med kluter og hansker, laget av ENJOfibre, og kaldt vann. Du sparer kjemikalier, du sparer arbeid, du sparer vekt og plass i bilen.

Fiberkluter er ikke nytt. På markedet er et vell av produkter som lover gull og grønne skoger. Langt fra alle produktene holder det de lover. Noen lager riper, noen tåler knapt nok bruk før de er utslitt og noen rengjør dårlig.

ENJOfibrene er laget av økologisk sertifiserte råvarer av høy kvalitet, og har lang levetid. I utgangspunktet benyttes de tørre, eller med en liten dusj kaldt vann på.

Enjo har eksistert i 30 år, er verdensomspennende og utvikler stadig nye produkter som gjør det enda enklere å rengjøre miljøvennlig. Den grønne Universal-kjøkkenkluten vasker vekk størknet baconfett fra induksjonstoppen hjemme, mens «Mikrolett Vindu» fjerner fingermerker og skjolder fra ventilatortoppen. Vil det virke like lett i bobilen?

Hva med fingermerker på bobildøren, hva med hundehår på setene og får vi skjoldene vekk fra blanke overflater også i en bobil?

Godt brukt bobil

Eierne av denne bobilen stilte sporty opp. De har hatt bobilen i åtte år, og bruker den sommer som vinter.

Bilens eiere er Lise Bakk og Jan Olav Orstad. Foruten mine barn, dine barn og fellesbarn, har familien en hund. Chiwawaen Isbjørn er halvannet år, og røyter heldigvis ikke mye. Familiens eldste barn er ikke med på bobiltur lengre, men bobilen er registrert for seks personer, har 7 soveplasser og har blitt brukt mye gjennom årene. Datteren Berit Amalie, på 14 år, er familiens yngste barn. Hun er fortsatt med på reiser, senest i vinterferien.

Parets datter, 14 år gamle Berit Amalie, fulgte med på rengjøringen på god avstand, med Isbjørn godt plassert i fanget.

For ordens skyld: Dette er ikke reklame for Enjo. Bobilturen.no har ingen økonomiske, eller andre fordeler av dette. Redaksjonens mål er å teste ut en enkel, miljøvennlig og mer bærekraftig måte å holde bobilen ren på, innvendig. Enjo produktene kan også benyttes utvendig, på blant annet biler. Men det får være måte på hva vi skal be om hjelp til, så vi nøyde oss med innvendig bobilvask i denne omgangen.

Selv spent på rengjøring i bobil

Det første som fikk gjennomgå, var kjøkkenvasken i bobilen.

Enjoforhandler Anne Mai elsker å reise, men har aldri brukt bobil selv. Idet hun entrer bobilen, med klutene godt plassert i den ene hånden, avslører hun at hun har vært inne på tanken mer enn en gang.

Nå er Anne Mai like spent som vi er, på hvordan det er å rengjør bobilen innvendig med Enjo-produkter …

Lise Bakk og Jan Olav Orstad stilte sporty opp med bobil til testing. Med stor familie og en travel hverdag var også Lise spent på om hun fikk tips til enklere rengjøring av bobilen.

Nesten som ny

Ikke før var Anne Mai i bobilen, så startet hun i kjøkkenet. Det har en romslig vask med plass til avsetning. Alt fikk en solid omgang – og ble skinnende rent. Også glasset over koketoppen, og koketoppen, fikk en grundig omgang med kaldt vann og riktig klut, tilsatt noen dråper appelsin-såpe. Den er forresten utmerket også som flekkfjerner på tekstiler.

Rutinert viser Anne Mai hvordan klutene virker best når ENJOfiberen får jobbe med tre-retningen, på skapdørene. I denne videoen på Bobilturens YouTube-kanal kan du se hvordan hun gjør det.

I overflater av tre, skinn, fiber eller plast, finner fiberen ned i porene på overflaten, og rengjør også i dybden. Det kom godt med da redaksjonens utsendte forsøkte å rengjøre innsiden av bobildøren. Den ujevne overflaten av plast hadde med tiden fått skjemmende flekker. Men det var ikke verre enn at de måtte gi tapt for kaldt vann og Enjos blå universalklut. Anne Mai testet også kluten på den uvante overflaten.

Bobilen er fint brukt, men over tid er det likevel blitt flekker som sitter helt fast. Går de vekk med fiberklut og kaldt vann? De gjorde det ja!

Dette ble testet  

  • Anne Mai vasket skapene og alle de andre overflatene på kjøkkenet med grønne kjøkkenkluter.
  • I kjøkkenvasken, på koketoppen og dørhåndtak brukte hun ørsmå mengder skurepasta og appelsin-såpe i tillegg.
  • Vinduene ble vasket med kaldt vann og den blå Mikrolett Vindu-kluten.
  • Setetrekkene tørket Anne Mai over med samme universalklut som hun brukte på bobildøren, Enjos blå universalklut.

Virker det? Ja faktisk.

Etter planen var det innsiden av bobilen som skulle rengjøres under testen, men utenfor sto mannen til Anne Mai sammen med Jan Olav Orstad. Før vi visste ordet av det var de igang med testingen av Enjo-vasking av frontruta!

Enjo produktene er ikke rimelige. Men til en bobil trenges langt fra hele bolig-pakken. Blant fordelen er at produktene varer – virkelig lenge, i tillegg slipper du å kjøpe og drasse på konvensjonelle vaskemidler. I bobilperspektiv er dette langt fra en kostbar investering.

Her får setetrekket en omgang med Enjos blå universalklut.

Anne Mai lot seg begeistre av bobilen, og mot slutten av testingen våget vi oss frempå med spørsmålet:

– Hva med deg da, nå etter at du har rengjort i bobil og aldri brukt en selv. Frister det?

– Ja! Jeg synes bobilen var helt topp! Hadde mannen foreslått av vi skulle prøve, hadde jeg avgjort ikke vært negativ til å ta en bobiltur!

Giftfri inneluft

ENJOfiber-kluter av ulike slag er grunnstammen i Enjo. Noen kluter egner seg for flere formål, noen er mer spesifikke. Alle er godt merket med hva de skal brukes til og varer overraskende lenge, ved normal bruk.

Enjo er rengjøring uten bruk av giftige kjemikalier, i hovedsak benyttes klutene tørre, eller med litt vann på. Enjo reklamerer selv med at rengjøringen er kjemikaliefri. HELT kjemikaliefri er Enjo-rengjøringen ikke. I serien er en rekke produkter Enjo kaller Hjelpemidler. Det er produkter som kan benyttes til ekstra gjenstridige utfordringer og de er selvfølgelig basert på kjemikalier. Alt består av kjemikalier, også vann. Men Enjos Hjelpemidler tilføyer verken overflatene eller luften giftige kjemikalier. Skurepastaen, for eksempel, som blant annet gjør kjøkkenvasken skinnende ren, er basert på marmorpulver.

Det er ikke alle som opplever det som greit å sprute kjemikalier en ikke har noen kontroll på, på overflatene i bilen en både bor og sover i.

Mer informasjon

Her finner du masse tips til ferske bobileiere, – og andre for den saks skyld!

Anne Mai Neumann deler ofte tips på sin egen ENJO-FB profil. I tillegg finner du henne på Enjos hjemmeside.

ENJOfibrene er økologiske og fremstilles under høye krav. Vil du vite mer om ENJOfibrene eller produktene, så ligger hele katalogen her.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Lettere bobil etter vårryddingen

Lettere bobil etter vårryddingen

Om ikke annet kan det være smart å få ut slikt som i hovedsak bør være med vinterstid, og få inn vår- og sommerutstyret. Litt av alt En av fordelene med bobil er at bilen blir «et hus på hjul.» I bilen kan vi ha med alt vi trenger og ønsker. Både for å spise, sove og...

HY-Carbon? «Dette er steinbra greier» 

HY-Carbon? «Dette er steinbra greier» 

En lærer etter hvert å bli skeptiske når noe høres ut som om det er for godt til å være sant. Den fransk-utviklede teknologien HY-Carbon skal rengjøre motoren innvendig ved å tilføre hydrogen via luftinntaket. Prosessen benytter ingen uheldige kjemikalier, det eneste...

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bildet er fra Songesand halvvegs inn Lysefjorden. Herfra kan du se det meste av fjorden. Har du tenkt deg til Lysefjorden i Ryfylke/Rogaland? Det er fullt mulig å kjøre ned hårnålsvingene fra Øygardstølen til Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Det er fullt mulig å...