Og slik fant vi knivfabrikken!

Du vet hvordan noen bobilturer ikke går som planlagt, og så plutselig hender noe som førte til at turen ble enda bedre? Ikke hadde vi tenkt å dra på fabrikkbesøk under bobilturen!

av | jan 28, 2022

Med bobilen parkert på Telemark Kanalcamping hadde vi syklet til sluser i fleng og en knakende fin vingård. Neste mål var Skjolden. Dit ville vi kjøre via Odda, fordi en av oss hadde så lyst til å campe ved Folgefonna og gå fottur på breen. Men så var det disse tilfeldighetene da, i dette tilfellet nærmere bestemt været … På Odda-kanten var det varslet nesten vestnorsk vintervær, og vi var innstilt på sommerferie.

– Helt sikker på dette med brevandring? spurte hun over frokostkaffen avreisedagen. Ved kopp to så han på nytt mot sola i sør-øst og svarte: Nei, ikke helt sikker på det nei …

Det vidunderlige frie bobillivet!

Ny plan, ny rute og så gikk ferden videre så rett nord som norsk geografi og bilveier tillater det! Yr lokket nemlig med solskinn i Skjolden, må vite. Avstanden er beskrevet som ca. ti timer. Geilo er plassert sånn cirka midt mellom. Hva visste vi om Geilo foruten vintersport? Knapt nok noe, men vi fant jo ut at de hadde et sted vi kunne parkere for natten.

Og starter fortelingen.

Da vi kom til Geilo var det tid nok til å besøke lokale severdigheter før ting stengte. Vi lette ikke så veldig grundig, så vi fikk bare med oss en. Den ble til gjengjeld en gledelig overraskelse: Øyo, Vi har brukt knivene før. Vi har sett skjærebrett og slikt i vår lokale jernvarebutikk. Men fabrikken er i Geilo og vi hadde ikke hørt om den engang!

Planen var Odda, og plutselig sto vi parkert midt i Geilo.

Historisk sus

Det sier seg nesten selv, her på fjellet var det jernmalm og noe måtte de leve av, før hyttefolket kom og det ble skiturisme vinterstid. Øyos historie er vidunderlig fortalt på fabrikkens hjemmesiden. Bare les innledningen:

«Alle gode historier har en begynnelse, og denne startet i den lille fjellbygden Geilo. Hva kunne vel en ung mann som var kommet til verden i en liten fjellbygd vente å få ut av livet sitt? Det var nemlig svært harde tider. Gründeren av Øyo AS, Knut Øyo, ble født i 1860. En tid med uår, pengenød, skrinn jord, vrange værguder som til slutt gav magre avlinger. Knuts far dro til Amerika et år etter han var født, men døde kort tid etter. Hadde skjebnen fulgt familiens håp, ville Knut og hans søsken vokst opp i Amerika. På Laurud på Geilo, satt mor Ragnhild igjen med sine tre små barn. Kampen for tilværelsen var hard.»

Denne ambolten var det først som møtte oss i fabrikkutsalget.

Anbefalinger

Opplevelser kan være fine, uten nødvendigvis å være store. Norge har en rik historie, med betydelige geografiske variasjoner. Nettopp dette kan vi få med oss på bobilturene, når vi bare passer på å stanse og se oss om.

Øyo en norsk produsent av kniver, sliperedskaper, økser og murerverktøy, og drives i dag av femte generasjon Øyo – Karianne og Katrine. Vi besøkte butikken, vi leste oss opp på historien, så vakkert håndverk og verktøy, handlet gaver og ny bobilkniv før vi takket for oss og gikk. Så anbefaler vi på det varmeste en tur til Geilo for alle som bryr seg, for der er en knivfabrikk vel verdt et besøk.

Det er gøy å lage middag med godt verktøy, og knivene på Øyo er utsøkte.

Mer på lur på Geilo

Neste gledelige overraskelse: Geilo Hytter og camping ble et trivelig, behagelig og fint opphold. Vi hadde ringt og reservert parkering for en natt underveis, og ble vel tatt imot da vi kom. På campingen var det korte avstander til alt, rikelig plass til bobil med fortelt og gledelig rent og pent. Hyggelige naboer fikk vi også – men slikt er jo bare flaks!

Rune Mejlgaard gjør seg klar for å tilberede middagen. Først løfter han ut urtepottene, så er det grillens tur. Boksen bakpå er spesialbygget, av ham selv.

Har du sett maken til flott veteran? Vi la merke til den da vi kom, og smugtittet på de klassiske linjene noen ganger. Men da Rune og Elisabeth Mejlgaard begynte i å lage middag, bare måtte vi ta kontakt. Bilen er flott, men langt fra stor. Likevel dro de ut bord og stoler, grill med tilbehør og levende krydderplanter i store potter.

Historien er så søt at vi har fortalt den før. Les den gjerne her.

Bare et tips

Fabrikken på Geilo er blant årets nye Nortirp-verter. Leste du artikkelen Ny sesong for Nortrip? Opplever du noe du ønsker å dele, enten på Geilo, som Nortripper eller noe annet fra Bobilturen, så tips oss gjerne!

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobiltur på vei mot Kjerag

Bobiltur på vei mot Kjerag

Kjerag, majesteten i Lysefjorden, er et stadig mer populært reisemål. «Kan jeg kjøre hårnålsvingene med bobil» og «kan jeg overnatte med bobil i Lysebotn?»
Svaret er ja til begge deler. Det er også mulighet for trivelige stopp på veien, for eksempel hos landets beste gårdsbutikk: Nortrip-vert og Hanen-medlem, Dirdalstraen Gardsutsalg.

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.