INSPIRASJONSSIDEN TIL BOBILTUREN

Bobilturen.no

Tips oss

+47 907 66 643

Bobiltur på vei mot Kjerag

Kjerag, majesteten i Lysefjorden, er et stadig mer populært reisemål. «Kan jeg kjøre hårnålsvingene med bobil» og «kan jeg overnatte med bobil i Lysebotn?» Svaret er ja til begge deler.

av | jul 11, 2024

Billedtekst: Fergekø i Forsand for ferge til Lysebotn. Kapasiteten er liten og pågangen stor. Her er det bare å bestille billett i god tid.

Det er til også mulighet for trivelige stopp på veien, blant annet hos landets beste gårdsbutikk: Nortrip-vert og Hanen-medlem Dirdalstraen Gardsutsalg.

Denne fristende reklamen dukket opp i Facebook-feeden en dag. Nortrip-verter har vært et mål for reisen før. Les gjerne artikkelen Kultur, natur og – Nortrip! om besøket til Aabrekk gard ved foten av Briksdalsbreen innerst i Oldedalen, eller om oppholdet hos Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeriet i Grimstad.

Denne gangen valgte vi å stoppe på veien forbi Nortrip-verten i Dirdal. Også det ble en fin opplevelse.

Lysefjorden 365 er den offisielle hjemmesiden for besøk til og ved Lysefjorden. Siden er usedvanlig innholdsrik, velskrevet og oppdatert. Les deg gjerne opp på siden om Kulturhistoriske severdigheter i Lysefjorden. Den er lettlest og innholdsrik, og det byr på noe ekstra når en har bakgrunnsinformasjon om steder en besøker. 

På fjorden eller over fjellet

Skal du til Lysebotn med bobil, må du via ferge eller over fjellet. Sommertid er trafikken på fjorden langt høgere enn fergekapasiteten. Billett må bestilles og jo før jo bedre. Du kan kjøre om bord på Oanes, Forsand, Songesand eller Lysebotn. Det rimeligste alternativet er avgjort å kjøre, men fergeturen er en opplevelse i seg selv. 

Veien over fjellet er stengt halve året. Lysevegen åpner i midten av mai. Du kommer dit via Valle eller Sirdal kommuner. Denne turen startet på Oanes i Strand kommune, med ferge over Høgsfjorden. Også der er etterspørselen langt høyere enn kapasiteten sommertid.

Vente, vente og vente, for ferge over Høgsfjorden.

Dirdalstraen – verdt et besøk

Fra vest er Byrkjedalstunet, Gloppeddalsura og Månafossen velkjente og godt besøkte steder på vegen mot Kjerag og Lysebotn.  Et ferskere tilbud er Dirdalstraen Gardsutsalg. Butikken ligger på historisk grunn, med utsikt rett ut Høgsfjorden og ubeskrivelig vakre solnedganger – hvis du er heldig med været og tidspunktet. Dirdalstraen Gardsutsalg ble i fjor kåret til Norges beste gårdsbutikk, i konkurransen hvor 53 gårdsutsalg og -butikker over hele Norge, som deltok i regi av næringsorganisasjonen Hanen. Vi lot os inspirere av beskrivelsen: Vinneren av årets pris fokuserer på økologisk og kortreist mat og drikke, så vel som håndverksprodukter som skinn og garn fra egne sauer. Alt presentert og eksponert på en gjennomført og profesjonell måte både i hyller og skuffer, disker og skap. 

I tillegg til Gårdsutsalg kan en overnatte i Dirdalstraen, i bobil eller for eksempel i et minihus med panoramautsikt til fjorden.

Ta den tiden du trenger

Lysevegen er verken bygget for høg trafikk elle høgt tempo. Avpass farten etter forholdene, vær forberedt på sauer og lam langs vegen og på at de fleste bilistene som kjører på vegen aldri har vært på norske fjellveier før.

Vær forberedt på sauer, lam og andre biler rundt hver sving på Lysevegen. Tidvis er det også mange motorsyklister på vegen.

Det er fullt mulig å kjøre til Øygardstølen, som er utgangspunktet for fjellturen til Kjerag, gå turen og kjøre videre samme dag. Det er også utallige gode grunner for å parkere bobilen noen døgn og fylle på med opplevelser fra vakre Lysedalen og fjorden.

Opplev dalen!

Hårnålsvingene ned til Lysebotn er beryktede. Veien er smal, og stort sett uoversiktlig. Men det er rikelig med møteplasser. Til venstre, helt på tuppen av fjellet, er Øygardstølen med restaurant og suvenirbutikk. Har er også parkeringsplassen for gåturen til Kjerag.
To tips:
  • Langs Lysevegen og på fjellet over Øygardstølen er det flere plasser som egner seg som fricamping. Les gjerne denne artikkelen i Bobilturen.
  • Husk å ha nok drivstoff på tanken før du tar turen. Det kan bli dyrt å måtte ta ferge ut fjorden, fordi du ikke har drivstoff nok til returen over fjellet!

I Lyse er det bademuligheter (for de tøffeste) både i elven og i fjorden. Men vær obs på sterk strøm, som kan trekke badende utover. Vær også obs på iskaldt vann! Det er utallige turmuligheter fra Lysebotn. Det er også trivelig å sykle i dalen. Utforsk gjerne de gamle anleggsveiene nord for Lysebotn. 

På en regnfull dag er det så fredelig i dalen at en fint kan la barna ligge i vegkanten, bare vær obs på økt trafikk når ferga kommer!

Det er få fastboende i Lyse nå. Opprinnelig var det en jordbruksbygd, som lå sentralt på Skinnvegen, den gamle ferdselsåren mellom Setesdal og Ryfylke. I forrige århundre var Lysebotn ei aktiv kraftbygd, med egen skole, butikker og postkontor med mer. Etter hvert som kraftstasjonene blitt automatisert er det få fast boende igjen. Men om sommeren fylles bygda igjen av turister og basehoppere fra hele verden, og preges av et internasjonalt miljø.

Turistforeningens restaurant er populær og stedet er innimellom fullbooket for både overnatting og bespisning. Så vær tidlig uten med bordbestilling, for maten er god!

En regnfull ettermiddag ser Lysebotn nesten tom ut, men her er et trivelig og internasjonalt miljø hele sommeren. All informasjon om camping og annet finner du her.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.

Fire bobilturtips til fridagene!

Fire bobilturtips til fridagene!

Hovedbildet har redaksjonen fått låne fra Galleri Cylindra, i Sykkylven, som du kan lese om i denne artikkelen.   Bobilturens redaksjon har tittet på muligheter for Nortrip-besøk i det sentrale østlandsområdet: Elin's drøm, i Møre og Romsdal: Galleri Cylindra, i...

Hjelmeland naturligvis

Hjelmeland naturligvis

I Hjelmeland finner du kulturlandskap, godt turterreng, ferske, smakfulle råvarer og god drikke. Besøk Hjelmeland på bobilturen, naturligvis!