Hjelmeland naturligvis

Vet du at visa fra De tre busserulls, om å plukke plommer i Hardanger og drikke vin og sider i fra spann, like gjerne kunne vært fra Hjelmeland?

av | sep 26, 2021

Vi tok turen til det superidylliske kommunesenteret i Ryfylke. Vi er nemlig glade i kulturlandskap, godt turterreng, ferske, smakfulle råvarer og godt drikke. Du finner alt i Hjelmeland.

Ryfylkingene er ikke bland dem som snakker høgest om seg selv. Så hvis du ikke har hørt om mulighetene i Hjelmeland, er det forståelig. Kommunen ligger nydelig til i Ryfylkebassenget. Fra Stavangersiden i sør kommer du til kommunesenteret via Ryfast. Kommer du nordfra, er det med ferge fra Nesvik. Riksveg 13, Nasjonale Turistveger, går gjennom kommunen.

Hjelmelandsvågen. Foto: Jan S. Grimstad – «Hjelmeland Naturlegvis!»

Potensiale for opplevelser

Bobilparkering med strømtilgang og fasiliteter finner ved småbåthavna på Fister og ved kommunehuset i sentrum. Vi håper og tror at gårdsbutikker og andre også åpner opp for bobilparkering, kanskje allerede til neste år. For fruktbygda er virkelig verdt et besøk. 

Hele 25 prosent av Hjelmeland kommune er vernet areal. Kommunen inngår i et landskapsvernområde som strekker seg fra Hovden til Kvinesdal og fra Hjelmeland til Setesdal. Gjennom turistforeningens løypenett er dette gjort lett tilgjengelig, men Hjelmeland byr også på en rekke turmål rett ut av sentrum.

Idyllen er til å ta og føle på i Hjelmeland. Foto: Jan S. Grimstad – «Hjelmeland Naturlegvis!»

Jordbruket er viktig i Hjelmeland, som er blant de viktigste fruktkommunene i Rogaland. Her har det blitt dyrket frukt i over hundre år. Vi kan late som om vi er i Hjelmeland for å gå høstturer denne vakre sensommerhelgen, men det er eplene som trekker oss, og det er nå de er klare for å høstes … 

Vinneren Apal sider 

Rett opp av Hjelmelandsvågen ligger gården Sæbø, hvor det har vært fruktproduksjon siden slutten av 1800-talet. Dagens eier, Dan Olav Sæbø, er 13. generasjon på familiegården Sæbø, som har vært i familiens eie i 392 år. Dan Olav overtok gården i 2020, og satset for fullt på produksjon av eplesider og eplemost. Det første året som produsent gikk han til topps i en prestisjetung internasjonal siderkåring med den musserende Hjelmelandssideren Sølvsider fra Apal Sideri.

Sølvsideren ble ikke uventet utsolgt fra gårdsbutikken på kort tid. Men ikke langt fra Sæbø er gården Fevoll gard, som også har gårdsbutikk og epleprodukt å tilby. 

Epletrærne bugner på Fevoll gard.

Omsider OmCider

Bodil Kvame tar imot gjester og kunder i gardsbutikken på Fevoll gard.

Også Fevoll gard har vært i familien i generasjoner. Dagens eiere driver med sau, i tillegg til fruktproduksjon og har investert i stort sideri: OmCider, med gårdsbutikk og selskapslokale. OmCider produserer eplemost og eplecider fra egen fruktproduksjon.

Vi er helt enige i at fruktblomstringen i Hardanger er et syn, men det er sannelig synet av epletrær som bugner av moden frukt i Hjelmeland også.

Bodil Kvame tilbyr omvisning for grupper mellom eple- og morelltrær, med innlagt fortelling om både ciderproduksjonen og gårdsdriften på Fevoll gard. Vi for vår del fikk et trivelig besøk i gårdsbutikken, handlet det som fristet mest og gleder oss til å komme tilbake. 

Litt å velge blant

Hjelmeland har en rik flora av eplebønder, flere av dem selger frukt og eplemost fra gårdsbutikker, noen av dem har også startet produksjon av førsteklasses sider.  

Tips! På siden Hjelmelandnaturlegvis finner du blant annet en oversikt over gårdsutsalg.

Buhagen produserer kjøtt og spekemat av villsau, økologisk kalvekjøtt og pelsskinn av villsau. De produserer også eplemost og eplesideren «Bølgeskvulp». Alt selges gjennom gårdsutsalget «Krambuå,» som er vel verdt et stopp under bobilturen.  

Ryfylke gardsysteri på Fister i Hjelmeland selger ost, yoghurt og egg på gårdsutsalget sitt. Det har vi ikke besøkt, men om du har så tips oss gjerne! 

Foto: Jan S. Grimstad – «Hjelmeland Naturlegvis!»

Hvis du har lyst til på flere opplevelser, med innlagt bobilparkering i ytre Ryfylke, så har også Ryfylkebyen Jørpeland perler å by på.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

3 Kommentarer

 1. Toril Hinna

  Fantastiske Hjelmeland. Vel verdt et besøk til Fevoll Gard med smak av nydelig sider og eplemost og flott vandring og omvisning i frukthagen.

  Svar
  • Inger Anita Merkesdal

   Hei Toril og takk for hyggelig kommentar! Ja, Hjelmeland og Fevoll Gard har mye å by på.

   Svar
 2. Kristoffer Lerstøl

  Absolutt til å anbefale. Hjelmeland er en nydelig plass, med fantastiske produsenter som OmCider og Apal.
  Flott artikkel fra en fantastisk plass.

  Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bildet er fra Songesand halvvegs inn Lysefjorden. Herfra kan du se det meste av fjorden. Har du tenkt deg til Lysefjorden i Ryfylke/Rogaland? Det er fullt mulig å kjøre ned hårnålsvingene fra Øygardstølen til Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Det er fullt mulig å...

Mer ut av turen med Nortrip

Mer ut av turen med Nortrip

Den oversiktelige guiden kan være blant årsakene til at Nortrip er blitt så populært blant bobileiere. Nortrip ble lansert i Norge 2021 og har hatt en imponerende vekst. Konseptet består av Nortrip-verter som tilbyr medlemmene i Nortrip ett døgns gratis overnatting på...

Familiecamping med fine fasiliteter!

Familiecamping med fine fasiliteter!

Etter at vi i Bobilturen-redaksjonen publiserte bilder og rosende omtale av toalettanlegget på Skallevold Familiecamping på Bobilturens Facebook-side, fikk vi flere tips om andre steder som har fasiliteter det er verdt å skrive om. Takk for det! Vi kommer tilbake til...