Hjelmeland naturligvis

Vet du at visa fra De tre busserulls, om å plukke plommer i Hardanger og drikke vin og sider i fra spann, like gjerne kunne vært fra Hjelmeland?

av | mai 3, 2024

Bodil Kvame tar imot gjester og kunder i gardsbutikken på Fevoll gard, produsenten av OmCider.

Vi tok turen til det superidylliske kommunesenteret i Ryfylke. Vi er nemlig glade i kulturlandskap, godt turterreng, ferske, smakfulle råvarer og godt drikke. Du finner alt i Hjelmeland.

Dette er en omskrevet versjon av en artikkel fra Bobilturens rikholdige arkiv. Artikkelen ble opprinnelig publisert september 2021.

Ryfylkingene er ikke bland dem som snakker høgest om seg selv. Så hvis du ikke har hørt om mulighetene i Hjelmeland, er det forståelig. Kommunen ligger nydelig til i Ryfylkebassenget. Fra Stavangersiden i sør kommer du til kommunesenteret via Ryfast. Kommer du nordfra, er det med ferge fra Nesvik. Riksveg 13, Nasjonale Turistveger, går gjennom kommunen.

Hjelmelandsvågen. Foto: Jan S. Grimstad – «Hjelmeland Naturlegvis!»

Vakre Ryfylke

Hele 25 prosent av Hjelmeland kommune er vernet areal. Kommunen inngår i et landskapsvernområde som strekker seg fra Hovden til Kvinesdal og fra Hjelmeland til Setesdal. Gjennom turistforeningens løypenett er dette gjort lett tilgjengelig, men Hjelmeland byr også på en rekke turmål rett ut av sentrum.

Jordbruket er viktig i Hjelmeland, som er blant de viktigste fruktkommunene i Rogaland. Her har det blitt dyrket frukt i over hundre år. Vi kan late som om vi er i Hjelmeland for å gå høstturer denne vakre sensommerhelgen, men det er eplene som trekker oss, og det er nå de er klare for å høstes … 

Idyllen er til å ta og føle på i Hjelmeland. Foto: Jan S. Grimstad – «Hjelmeland Naturlegvis!»

Vinneren Apal sider 

Rett opp av Hjelmelandsvågen ligger gården Sæbø, hvor det har vært fruktproduksjon siden slutten av 1800-talet. Dagens eier, Dan Olav Sæbø, er 13. generasjon på familiegården Sæbø, som har vært i familiens eie i 392 år. Dan Olav overtok gården i 2020, og satset for fullt på produksjon av eplesider og eplemost. Det første året som produsent gikk han til topps i en prestisjetung internasjonal siderkåring med den musserende Hjelmelandssideren Sølvsider fra Apal Sideri.

Sølvsideren ble ikke uventet utsolgt fra gårdsbutikken på kort tid. Men ikke langt fra Sæbø er gården Fevoll gard, som også har gårdsbutikk og epleprodukt å tilby. 

Epletrærne bugner på Fevoll gard.

Omsider OmCider

Bodil Kvame tar imot gjester og kunder i gardsbutikken på Fevoll gard.

Også Fevoll gard har vært i familien i generasjoner. Dagens eiere driver med sau, i tillegg til fruktproduksjon og har investert i stort sideri: OmCider, med gårdsbutikk og selskapslokale. OmCider produserer eplemost og eplecider fra egen fruktproduksjon.

Vi er helt enige i at fruktblomstringen i Hardanger er et syn, men det er sannelig synet av epletrær som bugner av moden frukt i Hjelmeland også.

Bodil Kvame tilbyr omvisning for grupper mellom eple- og morelltrær, med innlagt fortelling om både ciderproduksjonen og gårdsdriften på Fevoll gard. Vi for vår del fikk et trivelig besøk i gårdsbutikken, handlet det som fristet mest og gleder oss til å komme tilbake. 

Litt å velge blant

Hjelmeland har en rik flora av eplebønder, flere av dem selger frukt og eplemost fra gårdsbutikker, noen av dem har også startet produksjon av førsteklasses sider.  

Tips! På siden Hjelmelandnaturlegvis finner du blant annet en oversikt over gårdsutsalg.

Buhagen produserer kjøtt og spekemat av villsau, økologisk kalvekjøtt og pelsskinn av villsau. De produserer også eplemost og eplesideren «Bølgeskvulp». Alt selges gjennom gårdsutsalget «Krambuå,» som er vel verdt et stopp under bobilturen.  

Ryfylke gardsysteri på Fister i Hjelmeland selger ost, yoghurt og egg på gårdsutsalget sitt. Det har vi ikke besøkt, men om du har så tips oss gjerne! 

Foto: Jan S. Grimstad – «Hjelmeland Naturlegvis!»

Hvis du har lyst til på flere opplevelser, med innlagt bobilparkering i ytre Ryfylke, så har også Ryfylkebyen Jørpeland perler å by på.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

3 Kommentarer

 1. Toril Hinna

  Fantastiske Hjelmeland. Vel verdt et besøk til Fevoll Gard med smak av nydelig sider og eplemost og flott vandring og omvisning i frukthagen.

  Svar
  • Inger Anita Merkesdal

   Hei Toril og takk for hyggelig kommentar! Ja, Hjelmeland og Fevoll Gard har mye å by på.

   Svar
 2. Kristoffer Lerstøl

  Absolutt til å anbefale. Hjelmeland er en nydelig plass, med fantastiske produsenter som OmCider og Apal.
  Flott artikkel fra en fantastisk plass.

  Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Fire bobilturtips til fridagene!

Fire bobilturtips til fridagene!

Hovedbildet har redaksjonen fått låne fra Galleri Cylindra, i Sykkylven, som du kan lese om i denne artikkelen.   Bobilturens redaksjon har tittet på muligheter for Nortrip-besøk i det sentrale østlandsområdet: Elin's drøm, i Møre og Romsdal: Galleri Cylindra, i...

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bobiltur til Lysefjorden 2023

Bildet er fra Songesand halvvegs inn Lysefjorden. Herfra kan du se det meste av fjorden. Har du tenkt deg til Lysefjorden i Ryfylke/Rogaland? Det er fullt mulig å kjøre ned hårnålsvingene fra Øygardstølen til Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Det er fullt mulig å...