Illustrasjonsbilde: Det har av gode grunner blitt mange nye bobileiere de siste årene. Også derfor er sikkerhet og bobil et aktuelt tema.
Flere aktører stiller for å bidra med sitt og møte bobileiere på Stavanger Trafikkstasjon onsdag 18. mail. Jæren Caravan tar for seg gasskontroll. Hurtigruta Carglass bidrar med kunnskap innen reparasjon og bytte av frontrute. Mens Statens vegvesen tar for seg to tema i teori og ett i praksis: Førerkortklasser og helse, samt tekniske spørsmål knyttet til vekt og nyttelast, og det siste – «Presisjonskjøring i praksis.»
Bobilkjøringen er frivillig og kommer med god veiledning. Og skulle det oppdages avvik, som ikke samsvarer med lover og regler, blir det ikke reaksjoner denne kvelden. I stedet vil eierne av bobiler med avvik få med seg gode råd om eventuelle justeringer.
Innsats for sikkerhet
Irene Sande er Norsk Bobilforenings kontaktperson for arrangementet.
– Hvorfor gjør dere dette?
– Med mange felles mål er det naturlig for oss å samarbeide om trafikksikkerhet. Statens vegvesens Nullvisjon, om ingen drepte eller hardt skadde i trafikken, legger føringer for etatens sikkerhetsarbeid, blant annet rette mot bestemte trafikantgrupper/kjøretøygrupper – som bobilentusiaster. Blant målene til KNA er å drive påvirkningsarbeid for å bidra til at norsk samferdsel blir tryggere, mindre miljøskadelig og mer effektiv. Mens Norsk Bobilforening gjennom sin kontakt med myndighetene skal bidra til at lover og regler blir oversiktlige og rettferdige. Foreningen skal også virke for en fornuftig og miljøvennlig bruk av bobilen, svarer hun entusiastisk.
Statens vegvesens initiativ
Det var et tilsvarende arrangement i 2019. Også det ble godt mottatt, og foreningen har fått flere henvendelser fra medlemmer som etterlyser et nytt arrangement.
I 2019 ble det lagt mest vekt på praktisk kjøring. I år er arrangementet utvidet med informasjon om farer knyttet til manglende kontroll av gassanlegget, manglene sikt og farer ved steinsprutskade, samt tema som ofte blir diskutert: Førerkortklasser og helse, vektbegrensninger og nyttelast. Arrangementet er et tilbud til medlemmer i Norsk Bobilforening og KNA, og initiativet kom denne gangen fra Statens vegvesen.
Erfaring fra trafikksikkerhet
– Statens vegvesen er opptatt av den veldige veksten i bobileiere de siste årene. Derfor ønsket de å gjenta dette nå, forklarer Irene Sande.
Hun melde seg selv inn i Norsk Bobilforening i 2012, og har det siste året også hatt styreverv.
Nå er Irene Sande pensjonist. I sitt yrkesaktive liv var hun blant landets første kvinnelige trafikklærere. Hun har også arbeidet med trafikksikkerhetsarbeid gjennom 12 år i Statens vegvesen, hvor hun startet som sensor.
– Jeg er veldig opptatt av ungdom og holdningsskapende arbeid. Derfor var jeg blant annet ute på kjøreskoler og deltok i trafikalt grunnkurs. De unge syntes ofte det var stas å få besøk av en sensor, når de forberedte seg på å avlegge førerprøven, beskriver den aktive kvinnen.
Selv Bobilentusiast
Hun har feriert i bobil siden 1982, både i Norge og andre land i Europa.
– Selv om jeg er veldig glad i både storbyferie og turer til Syden, er ferie med bobil mitt førstevalg, hvis jeg måtte velge, forteller hun overbevisende.
Kvinnen mistet mannen sin i 2020, så nå kjører hun alene.
– Mange parkerer bobilen når de blir alene?
– Ja, og det er jeg opptatt av. I de fleste tilfellene er nok ikke det at en blir alene en grunn for å gi opp bobillivet. Jeg håper på å kunne bidra med å få flere enslige til å møte på våre mange treff i fremtiden, sier Sande.
I første omgang handler innsatsen hennes om treffet på Stavanger Trafikkstasjon 18. mai. På arrangementet i 2019 kom 7 – 8 bobiler. Nå er det allerede påmeldt 28 bobiler, og med det er kapasiteten nådd for denne gang. Bobilturen.no kommer også til å stille. Det blir uten bobil – men med kamera og kulepenn, klar for å lage artikler fra sikkerhetsarrangementet, så følg med!
0 kommentarer