Bobiltur til Lysefjorden 2023

Fergetilbudet på Lysefjorden er ikke godt nok, og har blitt verre de siste årene. For sommeren 2023 har det sett ille ut, men 15. mai kom beskjeden; Det blir turistferge på Lysefjorden også i sommer!

av | mai 17, 2023

Bildet er fra Songesand halvvegs inn Lysefjorden. Herfra kan du se det meste av fjorden.

Har du tenkt deg til Lysefjorden i Ryfylke/Rogaland?

Det er fullt mulig å kjøre ned hårnålsvingene fra Øygardstølen til Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Det er fullt mulig å fricampe i området, og også i år blir det heldigvis mulig å ta bobilen med på ferge på fjorden.

Turistferga på Lysefjorden 2023

Lysefjorden Utvikling, Rødne og Fjord X har inngått en avtale om drift av turistferje på Lysefjorden i sommer. Lysefjorden vil bli trafikkert av MF Skånevik, som er den eneste operative bilferjen i Norge som er fredet av riksantikvaren. Ferjen er godt egnet til turisttrafikk med salong over bildekk og stort promenadedekk. MF Skånevik tar 20-21 personbiler eller 4 busser, og kan også ta bobiler. Rødne står for bookingløsningen, denne vil være tilgjengelig innen kort tid.

Den majestetiske fjorden rommer en formidabel historie fra jordbruk, fiske, kraftproduksjon, tursisme og levde liv. Foto: Helge Kjellevold.

Her er den ofisielle siden for Lysefjorden. Bruk den for alle rutetider og alle annen informasjon om ferjesamband på Lysefjorden.

Her er informasjonen om turistbilferjen Lauvvik – Lysebotn sommeren 2023, inkludert rutetider.

Fra Kåsen, en fottur fra Songesand Camp kan du se rett over fjorden til Flørli. Foto: Songesand Camp.

Formidabelt reisemål

Prekestolen, Lysebotn og Kjerag er av gode grunner de mest kjente stedene i og ved Lysefjorden. Men fjorden er i seg selv en unik opplevelse. Lysefjorden har en egen vill skjønnhet, som gjør at den skiller seg ut fra andre fjorder.

Lysefjorden utvikling har samlet historiske fakta fra Lysefjorden i en rekke små, lettleste og velskrevne artikler samlet under fanen Kulturarv.

Som den unike perlen fjorden og fjellene som omkrander den er, kan området gjerne oppleves over flere dager. En mulighet alt for få nytter seg av er å kjøre til Songesand. Stopp gjerne på parkeringen for Prekestolen og ta fotturen dit når du først er i nærheten, men kjør gjerne videre over Lyngsheia til Songesand. Det er opprinnelig ei lita bygd i en lun og liten sidedal, formet av ei elv ved slutten av forrige istid.

Passerer du Jørpeland på veien? Også Jørpeland har steder verdt å stoppe for og god, sentral bobilparkering. I «Ryfylkebyen» finner du flere dagligvarebutikker, apotek og vinmonopol (med særdeles hyggelig betjening). Der er også et suvernt bakeri, Villa Rosehagen og en aldeles fantastisk sjarmerende sjokoladefabrikk med tidenes lekreste utsalg!

Lysefjorden er anerkjent som et kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse (KULA). Foto: Helge Kjellevold.

Bruk hele fjorden

Songesand rommer små historiske perler, og fra en høyde over fjorden kan du se 90 prosent av den 40 kilometer lange Lysefjorden. Songesand ligger nemlig der fjorden krummer, omlag halvvegs inn fjorden.

Songesand rommer små historiske perler. Er du heldig med været, er den sørvendte bygda også en formidabel idyll.

Opprinnelig var det flere gårdsbruk og et livlig samfunn der. Nå er bygda nesten fraflyttet, men altså vel verdt et besøk i seg selv. Songesand er også et utmerket utgangspunkt for dagstur til Flørli, som ligger tvers over fjorden, samt andre serverdigheter i området. Den nedlagte skolen er omgjort til Songesand Camp, med kafe og bobilparkering. Vertskapet på Campen, Ellen Margarete og Svend Kjetil Fredheim, vet alt om fjorden og er velvilligehten selv. Dem blir du kjent med både via Facebook og Instagram. Og ja, takket være turistferga kan du også ta ferge til og fra Songesand.

Songesand Camp og vertskapet på Campen, Ellen Margarete og Svend Kjetil Fredheim.

Takk til Lysefjorden utvikling, Reisemål Ryfylke og Songesand Camp for bilder.

Lyst til å få mer ut fra turen? Her kan du lese om fricamping ved Kjærag.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobiltur på vei mot Kjerag

Bobiltur på vei mot Kjerag

Kjerag, majesteten i Lysefjorden, er et stadig mer populært reisemål. «Kan jeg kjøre hårnålsvingene med bobil» og «kan jeg overnatte med bobil i Lysebotn?»
Svaret er ja til begge deler. Det er også mulighet for trivelige stopp på veien, for eksempel hos landets beste gårdsbutikk: Nortrip-vert og Hanen-medlem, Dirdalstraen Gardsutsalg.

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.