Endelig også i Norge!

Aktørene bak Nortrip vil la bobilfolket få samme gleder, opplevelser og fordeler i Norge, som de har hatt i Frankrike og andre Europeiske land i mange år.

av | aug 20, 2021

Nortrip handler om gratis bobilparkering, samt å få oppleve gleden av skikkelig kortreist mat og drikke, kultur, gårdsmat, mikrobryggeri og andre små håndverk– og produksjonsbedrifter.

Konseptet startet i Frankrike i 1993. Det kanskje mest kjente tilsvarende tilbudet er France Passion, med over 2000 verter som tilbyr 24 timers gratis bobilparkering. De fleste av vertene er vinbønder, som byr på smaksprøver og salg.

Rike reiseminner

– Vi ønsker å gi bobilfolket anledning til å oppleve nye sider av Norge, fremfor store anonyme parkeringsplasser. Norge har enestående kultur, natur og muligheter for smaksopplevelser, beskriver Patrik Alesand entusiastisk. 

Han, Bjørnar Valbø og Eivind Briseid er mennene bak Nortrip.

Patrik er opprinnelig svensk. Besteforeldrene hans på farssiden var gårdbrukere, som hver sommer reiste på bilferie til Norge. Oppveksten hans var i krysningspunktet mellom flotte gårdsopplevelser og fortellinger om Norge og norsk natur. Som ung og voksen har Patrik senere reist mye i Europa.

Aabrekk gard, ved foten av Briksdalsbreen innerst i Oldedalen, er blant gårdene som tilbyr tilleggsopplevelser gjennom Nortrip.

Genuine opplevelser

– Samtidig som vi tilbyr bobilfolket gårdsopplevelser og lignende, er vi opptatt av de økonomiske utfordringene ved gårdsdrift, og for andre småbedrifter. Målet med Nortrip er å gi bønder og andre en mulighet for en tilleggsnæring, samtidig som vi skaper et perfekt konsept for oss som reiser; anledningen til å oppleve det genuine, sier Patrik. 

Retningslinjer i Nortrip 

Konseptet er for så vidt enkelt. Vertene tilbyr 24 timers gratis bobilparkering. Vertene har ikke ansvar for de besøkende, og det er ingen krav på fasiliteter ut over parkeringsplassen. Men de kan tilby tilleggstjenester, som de besøkende kan kjøpe. Dette kan være middagsservering, gårdsbutikker, omvisninger og annet, som gir gjestene en plussopplevelse, samtidig som vertene tjener på oppholdet. 

Oversikten over vertene og hva de ulike vertene tilbyr beskrives i en funksjonell app, som deltakerne får tilgang til etter å ha betalt en årlig avgift. I år, oppstartsåret, er den 199 kroner. 

Rekrutterer verter

Foreløpig har Nortrip om lag 40 verter, og mennene bak legger ned en solid innsats for å rekruttere nye. 

– I tillegg til gårder som satser på gårdsturisme er oste-ysterier, lokale gartnerier, fjellsetrer, mikrobryggerier og andre aktører som tilbyr opplevelser og/eller servering aktuelle kandidater, forklarer Bjørnar Valbø.

Tok initiativ

Også Bjørnar er glad i å reise. For ham har ferie i alle år vært med campingvogn rundt i Norge. Bjørnar har gründererfaring, bor i Grimstad og opplever der hvor stort behovet for gode bobilparkeringsplasser er. Da de begynte å sette seg inn i konseptet var de i mye kontakt med det danske Pintrip, som er det danske konseptet for gratis bobilparkering hos dedikerte verter. 

– Jeg synes konseptet er godt, spesielt i kombinasjon med utfordringene om tilleggsinntekter på gårdsbruk, og har vært overrasket over at tilbudet ikke finnes i Norge, forteller han.

Fremfor å vente på at noen andre skulle ta initiativ, ble Bjørnar selv med på å etablere tilbudet han savnet.  

Verter som finner sin modell, får gjennom Nortrip en mulighet for å nå et kjøpesterkt publikum. Det de taper på parkeringsavgiften får de inn i økt produktsalg, forklarer fra v. Bjørnar Valbø og Patrik Alesand.

Synergieffekt

– Bobilfolket får parkere gratis hos vertene. Hva får vertene igjen for dette?

– De som ser potensiale og tar initiativ, får muligheten for økt inntjening, samt inntjening også utenfor høgsesongen. Det å være verter skaper en trafikk, og kan gi godt mersalg. Et mikrobryggeri i Danmark, som la tilrette for bobilparkering, hadde 30 overnattingsdøgn før de ble med i Pintrip. Det andre året de var med i Pintrip hadde de 300 Pintrippere på besøk. De omstilte seg og tilpasset produktet til Pintrippernes ønsker. Slikt gir igjen anledning til å utvikle sitt sortiment og å etablere seg innen nye nisjer, svarer Patrik Alesand.

Han har omfattende erfaring fra salg og butikk-oppbygging, og kan også bistå verter som for eksempel trenger hjelp til å etablere butikken sin.

– Vi ser også for oss mulighet for å etablere et nettverk mellom vertene, slik at de kan dele erfaringer seg imellom. 

Her er artikkelen om Nortrip-besøket hos Aabrekk gard ved foten av Briksdalsbreen innerst i Oldedalen.

Her er artikkelen om Nortrip-besøket hos bryggeriet Nøgne Ø.

Vegen videre

Aktørene har fått støtte fra et regionalt næringsfond, i dette ligger også en næringsfaglig anerkjennelse. Den samlede kompetansen deres er en styrke for konseptet. Bjørnar Valbø har foruten gründererfaring en master i informatikk og har arbeidet med digitale plattformer. Patrik Alesands salgserfaring kommer godt med både internt og for vertene. Tredjemann på laget, Eivind Briseid, er samfunnsøkonom. I tillegg har de god bistand fra Magnus Mørk, som ifølge svenske Patrik er en «klassisk it-kille» og superutvikler av apper. 

Kombinasjonen gjør at de har lave utviklingskostnader, noe som bidrar til å holde medlemsprisen lav. 

– Hva skjer nå?

– Nå arbeider vi med en Nortrip-katalog på papir. Den blir klar til Caravanmessen i Lillestrøm i september. Samtidig fortsetter vi arbeidet med å rekruttere verter. Målet er 300 i Norge, svarer de. 

Verter som finner sin modell, får gjennom Nortrip en mulighet for å nå et kjøpesterkt publikum. Det de taper på parkeringsavgiften får de inn i økt produktsalg, forklarer Bjørnar Valbø og Patrik Alesand.

FAKTA:

  • Konseptet med opplevelser kombinert med bobilparkering startet i Frankrike i 1993. I 2015 fant det veien til Sverige, før Danmark kom etter i 2018. Gjennom Nortrip er konseptet nå også i Norge.
  • Aktørene bak Nortrip har stor tro på at dette vil bidra til større intern turisme, samt at bobilturister fra utlandet får oppleve mer av det genuint norske landet har å by på.

España Discovery, Landvergnügen, BritStops og Pintrip er tilsvarende tilbud i andre Europeiske land. 

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

følg oss
Noe å fortelle?
Populære artikler
Kategorier

Andre innlegg

Bobiltur på vei mot Kjerag

Bobiltur på vei mot Kjerag

Kjerag, majesteten i Lysefjorden, er et stadig mer populært reisemål. «Kan jeg kjøre hårnålsvingene med bobil» og «kan jeg overnatte med bobil i Lysebotn?»
Svaret er ja til begge deler. Det er også mulighet for trivelige stopp på veien, for eksempel hos landets beste gårdsbutikk: Nortrip-vert og Hanen-medlem, Dirdalstraen Gardsutsalg.

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Bobilturen med Turhild, mamma og meg

Hva skjer når Bobilturens redaktør bestemmer seg for å leie bobil for en roadtrip med sin mor, som blir 85 år til høsten? Moren har aldri vært i bobil før, og redaktøren kjører bobil for første gang … Få med deg redaktørens reisebrev 1 av 3 (eller mer)!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

Bobilplasser i Stavanger – endelig!

«We are leaving for Kristiansand this afternoon. Our plan was to spend some days in Stavanger, we have heard it’s a nice town both for children and grown-ups. But we can’t find a place to park, so it’s just for today. Det svarte det nederlandske paret vi møtte på en tilfeldig parkeringsplass i et boligområde gangavstand fra Stavanger sentrum, da vi spurte hvor lenge de ville bli og hva planene var. Det hjelper ikke dem, men nå blir det bobilparkering i Stavanger, endelig.