Om å forsikre bobilen sin

Ett er sikkert: det er mye å sette seg inn i for den som skal forsikre bobilen sin. Redaksjonen i Bobilturen har tatt en ringerunde til forsikringsselskap og andre aktører, vi har også fått innspill fra våre lesere.

av | feb 25, 2022

Arkivbilde. Dette er del 1 i en miniserie om bobilforsikring

Bobiler representerer store verdier, i tillegg er det gjerne der en skal tilbringe ferien og deler av fritiden sin. Så er det vel også gjerne slik at vi som er glade i bobillivet opplever bobilen som vårt hjem på hjul. Da blir det følelser involvert. Vi forsikrer det vi er glade i.

Bobilen er også der vi skal ha det godt når vi har fri!

Å lete på nettet

Denne artikkelen handler ikke om hva som er det beste selskapet for bobilforsikring. Det temaet kan sammenlignes med spørsmålet: Hvilken bobil er den beste bobilen? Den artikkelen skal vi heller ikke skrive.

Det vi forsøker å svare på er om det er noen fallgruver bobileiere bør være klar over. Er det noen feil, skader eller problemer som går igjen? Og hva bør en tenke på ved valg av forsikring for bobilen sin?

Ett råd aller først: Det finnes nettsider som sammenligner forsikringer. Ikke alle er oppdaterte, ikke alle er kvalitetssikret. Den beste informasjonen fant redaksjonen i Bobilturen på forsikringsselskapenes egne hjemmesider. Hos If, for eksempel, er en god skjematisk oversikt over alt de tilbyr i tilknytning til bobilforsikring. En slik side kan fungere som en mal for tema du bør være oppmerksom på og vurdere når du skal forsikre bobilen din.

I denne artikkelen kan du blant annet lese om vanlige skader på bobil. En som går igjen, er regn gjennom takluka. Men først må vi gjennom litt generelt grunnleggende stoff.

Bruker du bobilen hele året? Det er ett av temaene når du velger forsikring.

Tre hovedsaker

Alle motoriserte kjøretøy må ha ansvarsforsikring. Denne dekker skader på personer, i bobilen og eventuelt andre, og skader på eiendom forårsaket av bobilføreren. Ansvarsforsikringen vil dekke utgifter til juridisk oppfølging dersom bobilføreren havner i juridisk tvist, men ikke skader på egen bobil.

Delkasko er som delkasko på en hvilken som helst bil. Den dekker en rekke av de skadene som kan oppstå på bilen, men ikke så mye som full kasko / helkasko dekker. For alle detaljer må du se på vilkårene for det enkelte selskapet.

I tillegg selger selskapene ulike former for utvidet forsikring. Dette kan dekke girkasse- og motorskade, gi utbetaling av engangsbeløp ved personskade, eller bidra til å dekke hotellopphold hvis bilen er på verksted.

Ett vesentlig tema

Det som skiller bobilen fra andre kjøretøy, er at en må ta inn over seg at bobilen skal ha dekning for situasjoner som kan oppstå også når bilen ikke er i bruk. Vi har mye vær og vind i Norge.

Tenk på hvor du parkerer og hvor du lagrer bilen. Stormkast kan gripe fatt i bobilen og velte den, eller velte trær over bilen. Bobilforsikringen du velger må dekke alle situasjonene.

Tre typiske skader

­– Bobileiere er entusiaster, stadig flere av våre kunder kjøper superforsikring. Skal du på ferie, vil du ha det beste, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Ifølge ham er regn gjennom takluke en av de vanligste bobilskadene, tett fulgt av tyveri fra bobil, steinsprut og kollisjon. Mange har også startproblemer. Selv om sommeren kan batteri gå flatt, og å kjøre bilen tom for drivstoff, er en typisk bobilgreie.

– Det skyldes nok noe så enkelt som at en kjører på tur i områder hvor det er lengre mellom bensinstasjonene.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Hele året

– Trenger jeg forsikring når bilen står i opplag?

– Ja, det gjør du. Noen problem, som museangrep, er en risiko nettopp når bobilen står i opplag. Det er ikke så lenge siden vi hadde et museår. Å ikke ha dekning ved museinvasjon, kan koste ti-tusenvis av kroner. De spiser seg ned i seter og spist opp ledninger, også styringsbokser kan bli ødelagt, advarer Clementz.

Hos If er forsikringsnivået over fullkasko «super».

– Aktuelle tilleggsforsikringer er dekninger knyttet til feriegaranti, da får du utbetalt kroner 1500.- per dag hvis bilen står på verksted mens du har ferie, slik at ferien kan fortsette. Andre aktuelle tilleggsdekninger er leiebilforsikring, og motor- og girskadeforsikring, utdyper han.

Gjør din del av jobben

Har du ett godt råd?

– Mitt beste råd er å lete litt rundt og finne den forsikringen som passer best for deg, ut fra hvor ofte du bruker bobilen, og hvor og når du bruker den. Korte turer innenlands stiller andre krav enn langturer gjennom Europa.

– Det er mye for den enkelte å finne ut av?

– Ja, men du er likevel den beste til å avgjøre hva som dekker dine forsikringsbehov. Noen er fornøyd med delkasko, andre vil ha super. Husk at en bobil ikke bare handler om å komme frem, men at du også søker opplevelser. Da vil det som skjer med bilen påvirke turen din kraftig. Derfor er dekningene lagt opp slik at opplevelsen påvirkes minst mulig, beskriver kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Send tips til Bobilturen.no

Bobilturen.no tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

For bobilturistenes beste!

For bobilturistenes beste!

Grunnleggerne av Nortrip gleder seg til å ta imot deltakere til en inspirasjonskonferanse i Grimstad! Målet er å sammen videreutvikle det unike besøk-konseptet. Det er Grimstad-baserte Nortrip som skal arrangere denne første inspirasjonssamling i Norge. De to siste...

Enkel vask av bobilen!

Enkel vask av bobilen!

Hvordan vaske bobilen ren på en enkel måte, uten masse unødige kjemikalier i hele bilen? Det fikk vi svaret på her!